Kiderült, miben halt meg olyan sok magyar

2018. szeptember 12. 05:45    
nyomtatás
 
Tavaly majdnem elérte a 2015-ben látott kiugró értéket a halálozások száma Magyarországon. A KSH a napokban frissítette a leggyakoribb halálokok számát. Ezek szerint a halálesetek kétharmada hat konkrét okkal magyarázható. Megmutatjuk, mi történt 2017-ben.

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Részletek itt:Azt már eddig is ismertük, hogy 2017-ben kiugró volt a természetes fogyás mértéke Magyarországon (40 100 fő, ezzel 2011 óta nem látott magasságokba emelkedett) annak következtében, hogy a születések száma csökkent, miközben a halálozások száma jelentősen, 3,7%-kal 131674 főre növekedett.

A halálozások számának éves növekedési üteme is kiugró volt tavaly, az elmúlt 28 évben csak egyszer volt ennél magasabb a növekedési üteme, mégpedig 2015-ben.


Azt is tudjuk, hogy éven belül milyen volt a halálozások lefutása. Az év első négy hónapja az előző év azonos időszakához képest már közel 6000 fős többlethalálozást eredményezett, főleg a januári 26, és a februári 19%-os emelkedés következtében. A KSH korábbi közlése szerint az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel azelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is a tetőző influenzajárvány állhatott. A tavalyi év második fele viszont kedvezőbb számokat hozott, így az év egészét tekintve kisebb mértékű lett a halálozások számának növekedési üteme, mint azt az év első hónapjai alapján előre jelezni lehetett.

A részletekből az is kiderül, hogy az idősebb korosztály, főként a 65 év felettiek esetében volt magasabb a halálozások száma, az előző évhez viszonyítva.

Kiderült, miben halt meg olyan sok magyar


A KSH által nemrégiben frissített adatok szerint a 2017-ben bekövetkezett 131674 halálozás közel kétharmada 6 konkrét okra vezethető vissza. Az előző évhez képest 4621-el többen haltak meg, ennek a növekménynek a 60%-át magyarázza három halálok megugrása:
  • 1347-tel többen 26887-en haltak meg egyéb ischaemiás szívbetegségben,
  • 683-mal többen 11384-en hunytak el agyérbetegségben,
  • 620-al többen 6110-en haltak meg hörghurut, tüdőtágulat és asztma betegségekkel összefüggésben.

A hagyományosan a leggyakoribb halálok (2017-ben minden negyedik halál ezzel függött össze), a rosszindulatú daganat okozta halálesetek száma viszont csökkent: 143 fővel 32844-re.

Kiderült, miben halt meg olyan sok magyar


A végére viszont egy rendkívül kedvező adatot tartogattunk. Egy éves kora előtt 10 ezer újszülöttre 36 haláleset jutott, ami 3,6 ezrelékes arány, ami új történelmi mélypontnak számít. Az előző évhez viszonyított csökkenés mindkét nem esetében megfigyelhető volt, ennek mértéke a fiúcsecsemőknél 4,8, a leányoknál viszont ennek több mint kétszerese, 11%-os volt. A 2017. évi fiú újszülöttek 4,0 és a leányok 3,2 ezrelékes csecsemőhalálozása mindkét nem esetében a történelmileg mért legalacsonyabb érték.

Kiderült, miben halt meg olyan sok magyar


Ezért fontos mutató

A csecsemőhalandóság önmagában nem képvisel jelentős szerepetaz összes halálozásban, mégis kiemelkedő fontosságú mutató: egy ország egészségügyi ellátórendszerének fejlettségét, a várandósgondozás és az újszülöttellátás színvonalát kifejező nemzetközileg számon tartott mérőszám. Kulcsszerepe van a születéskor várható átlagos élettartam alakulásában, mert az egyéves életkor elérése előtti elhalálozás valószínűsége kiemelkedően magas a későbbi életkorok halálozási kockázataihoz képest.


Kiderült, miben halt meg olyan sok magyar


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium