Gazdaság

Már látni, milyen lehet a magyar egészségügy új finanszírozása

Portfolio
Változások az egészségbiztosítási rendszerben? - teszi fel a kérdést a Figyelő legújabb számában. A hetilapnak nyilatkozik Kiss Zsolt is, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettese a kiegészítő biztosítás témájában. Hangsúlyozza, hogy szakmapolitikai döntés jelenleg nincs a kérdésben, de ha felmerül, akkor alapos mérlegelésre van szükség.
Kiemelten foglalkozunk az egészségügy finanszírozásával a Portfolio Private Health Forum rendezvényünkön. Részletek itt:


A magyar egészségügy egyik legaktuálisabb kérdése és a szakmai szereplőket érthető módon a leginkább foglalkoztató ügy, hogy miként alakul át a hazai rendszer finanszírozása. Több tényező ugyanis ebbe az irányba mutat, sokak szerint csak az a kérdés, hogy mikor születik meg erről a döntés. A tényezők, amelyek az új széljárásra utalnak:
  • A cafeteria rendszerének átalakítása alapjaiban forgatja fel a vállalatok által (a munkavállalók számára biztosított) nyújtott egészségbiztosítások rendszerét. A kormánypártok ebben legutóbb egyértelmű üzenetet küldtek a biztosítóknak.
  • A jegybank szakértői versenyképességi javaslatcsomagjukban továbbra is az egészségbiztosítás és egészségpénztár kiegészítő jellegének fontossága mellett érvelnek.
  • Néhány héttel ezelőtt Kiss Zsolt, a NEAK főigazgató-helyettese tért ki egy előadásában a kiegészítő biztosítások rendszerére. Ezzel a szellem kikerült a palackból.

Kiss Zsolt most a Figyelőnek beszélt erről. A hetilap azt írja, hogy "gondolkodás természetesen jelenlegi is folyik a kiegészítő biztosításokról mint a társadalombiztosítási rendszer egyik új lehetséges eleméről, hiszen a finanszírozás stabilitását az állami egészségügyi rendszerünkben hosszú távon meg kell tartani".

Együtt kell gondolkodniuk a szereplőknek, mégpedig azért, hogy a bevezetéssel ne alakulhasson ki olyan struktúra, amely kétpólusúvá teheti az egészségbiztosítási rendszert, vagyis amelyik megosztja az embereket a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben

- fejtette ki a szakember a lapnak.

A szakember a megoldást a jelenleg egészségbiztosítási szisztéma megtartása mellett létrejövő, a plusz-szolgáltatásokhoz való hozzáférést elősegítő kiegészítő biztosításokban látja.

Szélesebb spektrumú hozzáférést biztosíthat például a normál társadalombiztosítási rendszerben még nem teljeskörűen elérhető technológiákhoz, az ápoláshoz vagy bizonyos kényelmi szolgáltatásokhoz. Kiss Zsolt azonban nem szeretné túlgondolni a kérdéskört.

Aláhúzta azt is, hogy a NEAK-nak kulcsszerepet kell betöltenie a rendelkezésre álló források elosztásában. Az alapkezelő azért sem megkerülhető, mert az állami egészségügyi rendszerben maga az állam az, amely szabályozóként kizárólagosságot élvez az ágazat teljes vertikumában - érvel a cikkben. Ezzel arra utalhatott, hogy az állami biztosító szervezné meg a kiegészítő biztosítás rendszerét is.

Az új rendszer úgy működne, mint egy vasúti jegy:

Ez a jegy minden embernek a rendelkezésére áll mondjuk egy közepes komfortfokozatú kocsiban. Kiegészítőt bárki válthat az első osztályra is, ha úgy akarja. A vonat minden utast elvisz a célállomásra, bármelyik kocsiban is utazik, ám az első osztályon lévőket sem viszi oda, ahová nem vezet sínpálya, a vasúti jegy pedig nem váltható repülőjegyre.

A főigazgató-helyettes megerősítette, hogy nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a kiegészítő biztosítás rendszerének a keretében háttérbe szoruljon a normál biztosítottak ellátása.

Kiemelten foglalkozunk az egészségügy finanszírozásával a Portfolio Private Health Forum rendezvényünkön. Részletek itt:


A szakember arról is beszélt, hogy nem vonja kétségbe a privát szolgáltatások rendszerbeli helyét és szerepét, hiszen a NEAK is szektorsemleges, a lényeg mindig a betegellátás biztonsága. A minőség megtartás érdekében, az egységes szabályozási elvek érvényesítésével meg kell húzni bizonyos határvonalat a privát gondozással kapcsolatban. Az egységes biztosítási keretrendszer tehát a működés és a kontroll szempontjából is kiemelt jelentőségű - érvel a cikk Kiss Zsolt alapján.

Felvetődik az a kérdés is, hogy a NEAK hogyan ellenőrizhetné a magánszolgáltatókat. Erre várhatóan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér teljessé válása adhat választ. Lehetővé teheti egy intelligens kontrollrendszer bevezetését. "A NEAK emellett felkészült arra is, hogy a szolgáltatási térben, meghatározott időintervallumok szerint visszacsatolást nyújtson majd a betegeknek az ellátásról" - írja a Figyelő.


Már látni, milyen lehet a magyar egészségügy új finanszírozása
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet