Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban

2018. július 12. 07:08    
nyomtatás
 
Zajlik az új dél-budai állami kórház népszerűsítése minden fronton, igaz az alapkő letételére még egy évet várni kell. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott most a Figyelőnek adott interjút és meglepő újdonságokkal reklámozta a születőben lévő intézményt.

Novemberben jön a Portfolio Private Health Forum! Részletek itt:Európában is páratlan lesz az új budai szuperkórház, ahol minden beteg VIP-szintű, ultramodern ellátásban részesül a tervek szerint - írja a hetilap az interjú bevezetőjében. A miniszterelnöki megbízott az interjú elején a következő tényezőkkel támasztja alá "az elmúlt 100 évben nem látott zöldmezős egészségügyi beruházást":
 • Az intézmény betegközpontú hely lesz, ahol 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a páciensek.
 • A kórház merőben eltér majd az elődeitől.
 • Egészségplázaként üzemel majd. A betegeknek szolgáltató és kereskedelmi egységeket biztosítanak, például éttermek, üzletek, posta, fodrászat. Így "a lehető legkevésbé ragadjuk ki őket a megszokott környezetükből".
 • "Ami pedig a külvilággal való kapcsolattartást illeti: alapszolgáltatásnak kell lennie többek között az ingyenes internetelérésnek is".

Vagyis az Európában páratlan, magyar viszonylatban is példátlan, új álom-szuperkórház egyik szóra érdemes újítása az ingyenes internethozzáférés lesz.


Mire az újságíró felvetette, hogy "ez kissé futurisztikusan hangzik", a miniszterelnöki megbízott már sorolja is tovább az újításokat:
 • Az 1200 ágyas intézményben 900 egyágyas kórterem lesz, a fennmaradó 300 fekvőhelyet kétágyas kórtermekben helyezik el, ahol a szülők bent lehetnek gyerekeikkel.
 • Az egyágyas kórtermekben nem lesz televízió, hanem egy ultramodern, a fekvőhelyről kényelmesen használható monitor áll majd a beteg rendelkezésére.

Arra a kérdésre, hogy miként tudja majd kezelni a vezetés a megnövekvő beteglétszám miatt kialakuló sorban állást, Bedros J. Róbert határozottan felel:

Nem lesz sorban állás, tekintettel arra, hogy mind a felnőtt mind pedig a gyermekrészlegen több MRI- és CT-készülék áll majd rendelkezésre.

Ennek kapcsán azért nem árt megjegyezni, hogy a várólista természetesen függ még az adott intézmény finanszírozásától, nem csak a rendelkezésre álló gépek számától.

Ezzel még mindig nincs vége a szuperkórház megkülönböztető jegyeinek: az ígéret szerint "papírmentes" lesz az intézmény. Hogyan működik ez majd a gyakorlatban?

Ezt úgy képzeljük el, hogy a betegdokumentáció digitálisan jelenik meg az arra jogosult személyzet eszközein, ahogyan az ápolási dokumentáció is. Egy központi nyomtatóhelyiségben pedig - és igazából ez az egyetlen "kompromisszum" -elkészülhet majd a páciens részére a zárójelentés
- fejtette ki a megbízott, aki szerint az egyágyas kórtermek előnye a kórházi fertőzések minimalizálása.

Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban


A projekt felelőse szerint vonzó lesz a kórház a várhatóan 2000 ott dolgozó szakember számára is, mégpedig ezek miatt:
 • 120 helyes orvos- és nővérszálló.
 • Hatvan férőhelyes óvoda és hatvan férőhelyes bölcsőde.
 • Fitneszterem és dolgozói közösségi terek.
 • Orvostanhallgatók LED-falon követhetik a műtéteket és kommunikálhatnak a műtő orvosokkal.
 • A klasszikus értelemben vett orvosi szoba megszűnik, felváltja azokat az ún. pihenőhelyiség.
 • Az új orvosgeneráció ugyanis nyitott erre és ezért az intézményben öröm lesz dolgozni.
 • Az épületnek több zöld növényekkel teli tetőterasza lesz, amelyek pihenőként is használhatók.
 • Egyre több szakember keresi meg a szervezőket külföldről és belföldről.

Ezek fényében Bedros J. Róbert magabiztosan jelenti ki, hogy

Szinte biztos vagyok abban, hogy nem küszködünk majd létszámhiánnyal, sem az orvosszakmai, sem az ápolási területen.

A várható menetrend pedig így fog kinézni:
 • 2019 közepén teszik le az alapkövet.
 • A kórházat 4,5-5 év múlva lehet átadni.

A megközelítéssel sem lesz gond az ígéretek szerint. Külön lehajtósávot kap az M1/M7 közös szakaszán, és közlekedési csomópont lesz a 7-es útnál. Emellett a tervek szerint elérné a kórházat vagy az 1-es vagy a 47/49-es villamos. "Felmerült a metró általi megközelíthetőség is, azonban mindkét esetben komoly hatástanulmányokat és költségszámításokat kell végezni, a döntés csak ezek ismertében hozható meg. Unikum lesz az is, hogy a szuperkórházat a mentők külön sávon közelíthetik meg" - fejtette ki a lapnak.

Az új budai szuperkórház kapcsán érdemes felidézni a kormány múlt heti határozatát, melyből kiderült, hogy nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem a Miniszterelnökség lesz a felügyelő. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár legutóbbi interjújában arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez került a Dél-budai Centrum megvalósítása, úgy válaszolt, hogy a beruházás komplexitása miatt volt erre döntésre szükség. "Ugyanakkor a tárca továbbra is véleményezni fogja szakmailag a szuperkórház programot" - nyugtatott meg mindenkit.

Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban

Bedros Róbert, az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a dél-budai centrumkórház építését irányító és koordináló miniszterelnöki megbízott a budapesti Szent Imre Kórházban tartott sajtótájékoztatón 2017. október 25-én. Mögötte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI Fotó/Mónus Márton

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium