Új területen kap hatalmas ellenfelet Csányi Sándor

2018. február 13. 06:10    
nyomtatás
 
Amit a Portfolio hasábjain már tavaly előrevetítettünk, most a szemünk előtt zajlik: koncentrálódik a magyar magán-egészségügyi szolgáltatók piaca, miközben a növekedés töretlen. Bemutatjuk a legutóbbi komoly felvásárlás hátterét.


Pörög a piac


Fél éven belül két komoly üzletet is kötöttek a magán-egészségügyi ellátók, szolgáltatók piacán. A Budai Egészségközpontot Csányi Sándor Bonitas cége vette meg, a napokban pedig az is kiderült, hogy az Affidea (korábbi nevén Diagnoscan) a Főnix-Med egészségügyi céggel gazdagította portfolióját.

Mindez azt jelenti, hogy ha szigorúan a betegellátás magánpiacát nézzük (nem pedig a teljes magán-egészségügyi piacot), rövid időn belül a második és a harmadik legnagyobb szereplő cserél gazdát, vagyis a bevásárlók igencsak érdekeltté váltak a piacon. Egy olyan piacon, ami minden jel szerint növekedésre van ítélve.

A betegforgalom ugyanis folyamatosan növekszik, a fizetőképes kereslet egyre erősebb, az aktív, dolgozó és járulékfizető emberek többsége már hajlandó többet fizetni a magánszolgáltatásokért. Ezzel kényelmet vásárolnak és időt spórolnak, kihagyják az állami ellátórendszert, átlátható költségekkel találkoznak és úgymond veszni hagyják járulékbefizetéseiket. És mindez már nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki lakosokra is egyre jobban jellemző.

Hogy még jobban megnézzük a magán-egészségügyi szolgáltatók fokozódó népszerűségét, érdemes egy pillantást vetni az alábbi grafikonra. Az Európai Bizottság 2017 őszén megjelent lakossági felmérésből kiderül: a válaszadók szerint a legégetőbb probléma, amivel az ország szembenéz, az az egészségügy. A megkérdezettek 42%-a említette meg a magyarok közül az egészségügyet, ez volt a második legmagasabb arány az egész Európai Unióban, Hollandia után.

Új területen kap hatalmas ellenfelet Csányi Sándor


A betegek elmúlt években bekövetkezett magatartásváltozása pedig lecsapódik a magán-egészségügyi vállalkozások eredményeiben, valamint hozzáállásukban. Beruházásaikban is aktívabbak, bátrabbak lettek a szereplők.

Ki a vevő?


A bizakodást jelzi továbbá, hogy a legnagyobb hazai magán-egészségügyi cég új területre lépett. Az Affidea ugyanis eddig a diagnosztikára építette üzleti modelljét, most viszont a Főnix-Med megvásárlásával a betegellátásban is közvetlenül érdekeltté válik, vagyis egy értékes, kiegészítő tevékenységet szerzett meg hálózat formájában. Érdemes egyet hátrébb lépni, és nemzetközi kontextusba elhelyezni ezt a tranzakciót.

A 16 országban 235 diagnosztikai központtal rendelkező Affidea csoport mára Európa legnagyobb diagnosztikai képalkotó és rák betegek ellátását segítő szolgáltatójává vált. A cég egyébként Budapestről robbantott: 1991-ben alapította meg a Nemzetközi Egészségügyi Központot az akkori MÁV Kórház területén, az Elbit Medical Imaging Ltd. izraeli befektető cég. A mostanra hatalmasra nőtt Affidea csoport egy holland konszern, melynek tulajdonosa egy svájci családi vagyonkezelő cég, a Waypoint Capital.

Ebből egyértelműen látszik: egy komoly, nemzetközi, tőkeerős vállalat száll be a hazai magánellátási piacra. Az itthoni Affidea stabil bevételt termelt az elmúlt években, 2016-ban átlépte a 8 milliárd forintot árbevétele, amiből 1 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Korábban a cég úgy fogalmazott, hogy bevétel 90 százaléka a közfinanszírozott egészségügyből származik - közvetlenül az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) vagy a kórházakkal kötött szolgáltatási szerződés révén - a többi a szabad piacról jön össze.

Új területen kap hatalmas ellenfelet Csányi SándorA két piaci szereplő egyébként már tavaly szorosabb kapcsolatba került, amikor júniusban egyedülálló együttműködés keretében megnyílt az Affidea Diagnosztika és a Főnix-Med közös egészségközpontja. Az 1,2 milliárd forintos beruházással létrejött klinika szolgáltatásai között szerepel többek között a belgyógyászat, az ortopédia, a kardiológia, a bőrgyógyászat, a nőgyógyászat, az urológia, a szívultrahang, a szemészet, az orr- fül-gégészet, de a szakrendelések mellett szűrőközpontként is működik.

Új területen kap hatalmas ellenfelet Csányi Sándor

Kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ki az eladó?


A Főnix-Med múltja 2002-ig megy vissza, jelenleg a háziorvosi ügyeleti ellátásra, a vállalatoknak nyújtott foglakozás-egészségügyi ellátásra, betegszállításra és mentésre épül az üzlet. A 2016-os beszámolóból azonban még részletesebb képet kapunk, melyik terület a növekedés alapja.

2016-ban ugyanis csak a foglalkozás-egészségügyi bevételek 31% feletti ütemben növekedtek annak köszönhetően, hogy a társaság új megbízásokat nyert jelentős partnereknél (Nemzeti Közlekedési Hatóság, Robert Bosch csoport, Magyar Telekom Nyrt., Schneider Electric). A 2,1 milliárd forintos árbevételből a tájékoztatás szerint 130 millió forint volt az egyéb bevétel, melynek döntő része az OEP-től érkezett.

Új területen kap hatalmas ellenfelet Csányi Sándor


Mennyi az annyi?


Számításaink szerint 2016-ban a Főnix-Med Zrt. EBITDA-ja 350 millió forint volt. A Heal Partners vállalati tranzakciós tanácsadó cég legfrissebb, félévente publikált elemzése szerint 2016-ban és 2017-ben a magán-egészségügyi szolgáltatók piacán a kelet-közép-európai régióban átlagosan nagyságrendileg a cégek 10-es EV/EBITDA szorzó értéken forognak a tőzsdén.

Ha ezt a szorzót a Főnix-Med tranzakcióra vonatkoztatnánk, akkor nem kizárt, hogy az ügylet 3,5 milliárd forintos áron valósult meg.

Minden ilyen összehasonlító számításnál azonban figyelembe kell venni a konkrét helyzetet, a felvásárolt vállalat és piac kilátásait, a vállalat profilját, részletes számait, illetve hitelállományának alakulását is ahhoz, hogy ennél közelítőbb becsléssel lehessen élni. Ugyanakkor az is fontos lehet, hogy az Affidea magyarországi tevékenységét a mostani felvásárlás jól kiegészíti; ez alapján a felvásárló számára akár ennél magasabb értéket is képviselhetett a Főnix-Med.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium