Előfizetői tartalom

Egy ábra, amiből kiderül, hogyan áll feje tetejére az eddig ismert világ

Portfolio
A világ leggyorsabban fejlődő nagyvárosainak jelentős része Kínában és Délkelet-Ázsiában található, miközben az észak-amerikai és nyugat-európai nagyvárosok többsége alig tud növekedni. Mivel a nagyvárosok egyre fontosabb szerepet töltenek be a világgazdaság bővülésében, elkerülhetetlennek tűnik, hogy Ázsia folyamatosan növelje dominanciáját Nyugat-Európa és Észak-Amerika rovására, fokozatosan feje tetejére állítva ezzel az elmúlt évszázadok világrendjét. Egyetlen ábra, ami megmutatja, miért válik az ázsiai térség szép lassan a világ központjává.

A globalizálódó világgazdaságban a nagyvárosok és agglomerációik válnak egyre inkább a növekedés motorjaivá. A 2010-es évek második felében eljutottunk oda, hogy a világ népességének több mint fele a 300 legnagyobb városi térségben él, ezek az emberek pedig a világ összesített GDP-jének mintegy 50%-át állítják elő. Növekedési hozzájárulásuk ráadásul egyre fontosabbá...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés