Egy méter autópálya - Új tüntetés terjed Romániában

2019. március 15. 14:33    
nyomtatás
 
A kelet-romániai Suceava megyében élő Stefan Mandachi vállalkozó magára vonta a figyelmet, amikor saját költségén megépített 1 méter hosszú autópályát. Kezdeményezésére március 15-én délután 15 perces munkabeszüntetés indult el szerte az országban.


Az Európai Unió legrosszabb útjait a keleti szomszédunknál találjuk, és a román üzletember új utalt talált haragjának levezetésére - írta a Bloomberg. Március elején érkezett a hír, hogy a figyelemfelhívás érdekében saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú - moldvai autópályát a kelet-romániai Suceava megyében a vállalkozó. A projekt 4500 eurójába került, de az erről szóló videó már 1 millió feletti megtekintésnél jár.

De nem hagyta annyiban. Pénteken helyi idő szerint délután 3 órára 15 perces munkabeszüntetést kért szerte az országban, hogy így helyezzenek nyomást a politikusokra.


A kezdeményezéshez nem akárki csatlakozott: Klaus Johannis államfő is megáll teendőivel 15 percre és néhány kormánypárti kormányzó is bejelentette, követik a példát. Emellett több munkáltató is jelezte a részvételt, így például a dán JYSK dolgozói és a Ford munkavállalói is megállhatnak a munkával 15 percre.

A jelek szerint több helyen megvalósult a 15 perces szünet. A vállalkozó Facebook-oldalára feltöltött legutóbbi videó alá érkeznek a kommentek, amelyekből kiderül: sokan letették a munkát átmenetileg:


A "Románia autópályákat akar" felhíváshoz a - szexuális zaklatások ellen alakult nemzetközi MeToo mozgalom mintájára - a #SiEu (én is) jelszó meghonosításával a legkülönfélébb emberek és szervezetek csatlakoztak. A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken, a Román Kereskedelmi Kamrán kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva "ember-sztrádát" alkottak.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is kiált a minisztérium elé, jelezvén, hogy támogatja a megmozdulást.


Az ügy akkorára nőtt, hogy a kormánynak is lépnie kellett: bejelentették, hogy pénteken megkezdődik a Moldova-autópálya építése a magyar-román határ irányába, ez azonban nem érinti azt a szakaszt, amit a vállalkozó hiányol. Ez ugyanis még csak tervezési szakaszban van.

Corina Cretu, az EU regionális politikáért felelős biztosa is megszólalt az ügyben csütörtökön Bukarestben. "Felajánlottuk, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban készüljön megvalósíthatósági tanulmány az érintett pályaszakaszról, így a következő költségvetési időszakban megkezdődhetnek a tényleges munkák. A román féltől azonban nem kaptunk választ" - mondta a biztos, akit egyébként Románia delegált a Bizottságba.

Erről van szó


A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó, Stefan Mandachi saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú autópálya-szakaszt a kelet-romániai Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyetlen olyan történelmi régiója, ahol eddig egy méter sztráda sem épült.

Mandachi eredeti felhívásában azt állítja: Romániában évente kétezer ember hal meg közlekedési balesetben, többen, mint az 1989-es forradalomban, és számításai szerint ő maga is több mint másfél évet veszített az életéből, vagyis ennyivel többet töltött eddig autóvezetéssel az autópályák hiánya miatt.

Mandachi azt állítja magáról, hogy nem politizál, nem tagja semmilyen pártnak vagy egyesületnek, de a Hotnews.ro hírportál úgy tudja: ő pénzelte a "Románia autópályákat akar" feliratú óriásplakátok kihelyezését szerte az országban.

A moldvai megyéket Bukaresttel, illetve Erdéllyel összekötő A7-es és A8-as autópálya megépítéséért tavaly májusban több száz gépkocsivezető rendezett autós demonstrációt a román fővárosban. Az erősödő társadalmi elégedetlenségre alapozva a parlamenti ellenzéknek ősszel - a kormánytöbbség támogatását megszerezve - sikerült törvényt is elfogadtatnia az Erdélyt Moldvával összekötő "Egyesülés Autópályájának" megépítéséről.

A román gazdaságról szóló elemzéseink itt olvashatók:

2019.02.19 05:50 Most akkor épp padlógázzal elhúz mellettünk Románia vagy a kanyarban előzünk?

2019.02.14 11:00 Vörös riasztás Romániából - Itt a bizonyíték, hogy egyre nagyobb bajban vannak

2019.02.05 05:45 Óriási bajban van Románia - Magyarország padlógázzal előz

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium