Előfizetői tartalom

Egyre súlyosabb az olasz válsághelyzet, tovább menetelnek a szakadék felé

Portfolio
Az olasz kormány gyakorlatilag szabadságharcot hirdetett az Európai Bizottsággal szemben, amiért a testület nem hajlandó elfogadni a következő évekre tervezett magasabb költségvetési hiánycélt. A politikai konfliktus súlyosbodása, az államadósság fenntarthatatlanná válásának kockázata, illetve az olasz eurókilépés veszélyének növekedése miatt az olasz állampapírhozamok ma ismét jelentős emelkedést mutatnak: a 10 éves olasz állampapír német társához mért hozamfelára 310 bázispontra, több mint öt és féléves csúcsra kapaszkodott, miközben az olasz-spanyol hozamspread az euróövezet fennállása óta nem látott magasságba került. Egyre nagyobb bajban vannak tehát az olaszok, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy egy hátraarccal rövidesen az enyhülés irányába indulna el a folyamat.

Napról napra súlyosbodik a pánik az olasz piacokon. Az elmúlt napokban egyre több piaci szereplő kezdett el aggódni, miután az új kormány olyan költségvetési tervvel állt elő a következő évekre, amely erősen megkérdőjelezi az államadósság fenntarthatóságát, ráadásul garantálja a politikai konfliktust az Európai Unióval. Az olaszok durván le akarnak térni az EU-val...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés