Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány

2018. november 9. 11:00  english version   
nyomtatás
 
Komoly deficit alakult ki októberben a költségvetésben: a 181,6 milliárd forintos mínusznál csak egyszer volt eddig magasabb a tizedik havi hiány, tavaly. A mostani jelentős hiány kialakulása mögött azonban egyszeri tételek állnak főként.


Hatalmas hiány


Októberben 181,6 milliárd forintos mínusszal zárt a költségvetés (pénzforgalmi szemlélet, önkormányzatok nélkül), ilyen magas tizedik havi hiányra eddig csak egyetlen egyszer volt példa, épp tavaly. Az ezt megelőző években jellemzően inkább szufficitet mutatott az államkassza.

Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány


Az okok


A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából kiderül azonban néhány részlet, hogy mi is állt a kimagasló deficit mögött.
  • Több előrehozott kiadás is terhelte az októberi büdzsészámokat. Így a tárca közlése szerint a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot.
  • Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, amely mintegy 30 milliárd forintos tételt jelentett.
  • Az idei év tartós költekezése pedig folytatódott az uniós programok megelőlegezése terén, erre azonban nem közölt előzetes adatot a tárca.

Az a bizonyos uniós források egyenlege


Továbbra is nagy mértékben határozza meg a költségvetés általános folyamatait az uniós büdzsé egyenlege. A tárca most azt közölte, hogy októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, 472 milliárd forintra emelve ezzel idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összegét, ami a tárca várakozása szerint

az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet.


Mindez tehát alátámasztja a Portfolio minapi elemzését, amelyben mi októberre 145 milliárd forintos brüsszeli átutalást, és közben 60 milliárd forintos itthoni támogatást-kifizetést becsültünk. Emellett mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy év végéig még sok százmilliárd forintos átutalás várható Brüsszelből.

Szokás szerint a Portfolio frissítette a rendelkezésre álló adatokkal az uniós források be- és kiutalásának egyenlegét (az októberi kifizetési szám a Portfolio 60 milliárdos becslése). Ebből jól látszik, hogy az uniós források egyenlege az év első tíz hónapjában 1087 milliárd forintos mínuszt mutatott, de kedvező, hogy az augusztus végi -1205 milliárd forintos csúcsról az egyenleg kissé mérséklődött.

Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány


Az alábbi ábráról pedig jól leolvasható, hogy az elmúlt két hónapban (a kifizetések mérséklődésének és a brüsszeli bevételek felpörgésének következtében) mérséklődött az uniós források egyenlegének szerepe a teljes hiányban.

Vagyis az uniós programok esetében a megelőlegezés már egyre kevésbé felelős az elszálló költségvetési hiányért.

Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány


Így állunk


Az októberi jelentős deficit miatt a kumulált hiány új csúcsra emelkedett az éven belül, elérte az 1678 milliárd forintot. Ilyen magas még sosem volt a korábbi években. A pénzforgalmi éves hiányterv teljesülése pedig 123,3 százalékon áll már, ilyen magas szinten ez a mutató csak 2010-ben volt.

Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány


Egyszer volt ilyen magas az októberi hiány

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium