Elárulták, három dolog kényszerítheti fordulatra az MNB-t - A 330 feletti euró az egyik

2019. május 16. 05:50  english version   
nyomtatás
 
4% feletti és gyorsuló inflációra, 330-ot meghaladó, új történelmi mélypontot jelentő euró-forint árfolyamra, valamint a hosszú hozamok infláció által gerjesztett emelkedésére lenne szükség ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank szakítson extrém laza monetáris politikája melletti elköteleződésével, és gyorsabb szigortásba kezdjen - vélik a Morgan Stanley elemzői. A bankház szakértői több érvet is felsorolnak amellett, hogy miért különös az MNB erős elkötelezettsége a nagyon alacsony kamatok mellett.


Alaposan meglepte a piaci szereplőket a Magyar Nemzeti Bank március 26-i kamatdöntő ülése, pontosabban az azt kísérő kommunikáció. Ugyan 10 bázispontos kamatemelést hajtott végre a jegybank, Matolcsy György jegybankelnök, illetve később Nagy Márton alelnök is egyedi, eseti kamatemelésről beszélt, holott a piaci szereplők korábban arra számítottak, hogy lassan de biztosan tovább szigorít majd az MNB. A jegybanki kommunikáció központjába a romló külső környezet került, illetve annak hazai inflációt potenciális mérséklő hatása, összességében ezzel lett indokolva, hogy egyelőre nincs szükség további kamatemelésre, helyette adatvezérelt üzemmódra áll át a monetáris politika. A nem hivatalos magyarázat szerint könnyen lehet, hogy a forint január közepe és március közepe között mutatott jelentős erősödése is szerepet játszhatott a váratlanul "galamb" (vagyis a laza monetáris politika mellett kitartó) MNB-s kommunikációban.

2019.04.08 05:50 Itt a bizonyíték, hogy hallani sem akar az erős forintról az MNB - Irány a 330-as euró?

A kommunikáció meglepetéserejét jól mutatja, hogy hirtelen gyors esésbe kapcsolt a forint árfolyama, amiben a hazai fizetőeszköz gyengülésére fogadó külföldi spekulatív tőkének is fontos szerepe volt. Jelenleg kényes helyzetben van az MNB, hiszen a hazai inflációs adatok erős belső árnyomást jeleznek, és egyelőre nem látszik, hogy eljött volna az a nagy fordulat, amivel a jegybank az "egyedi, eseti" kamatemelést indokolta.

Ebben a helyzetben sok elemzőt foglalkoztatja az, hogy mi késztethetné, vagy inkább kényszeríthetné az MNB-t további kamatemelés(ek) végrehajtására.

A Morgan Stanley szakértői Magyarországgal kapcsolatos rövid értekezésükben ezt a kérdést járják körül. A bankház elemzői több érvet is felsorakoztatnak amellett, ami alapján különös, hogy az MNB ennyire ragaszkodik extrém laza monetáris politikájához.

  • Magyarországon az egyik legmagasabb a maginfláció nem csak a kelet-közép-európai régióban, hanem egész Európában, ráadásul széles bázisú, a jegybanki 3%-os célt meghaladó ütemű áremelkedés tapasztalható.
  • Mindez kétszámjegyű béremelkedéssel párosul.
  • Úgy, hogy közben a negatív kibocsátási rés már 2015-ben bezárult, mostanra pedig az Európai Bizottság becslései szerint Magyarországon az egyik legmagasabb a pozitív kibocsátási rés mértéke Európában.
  • Az erős kereslet miatt a folyó fizetési mérleg többlete az elmúlt években drasztikusan csökkent.
  • Az összes feltörekvő piaci ország közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a reálkamat.


Ha a gazdaság a túlfűtöttség jeleit mutatja, az infláció pedig elérte a jegybanki célt (vagy talán meg is haladta azt), a többi régiós jegybank pedig már nekikezdett a monetáris politika normalizálásának, akkor mégis miért ragaszkodik ennyire kitartóan laza politikájához az MNB?

- teszik fel a kérdést a Morgan Stanley szakértői.

Meglátásuk szerint a válasz abban keresendő, hogy az MNB nem lát komoly makrogazdasági kockázatot a tartósan alacsony kamatokban, emellett pedig szkeptikus a gazdaság túlfűtöttségével kapcsolatban.

Végül de nem utolsó sorban pedig attól is tarthat a magyar jegybank, hogy a túl agresszív szigorítás a jelenlegi gazdasági környezetben (ahol az Európai Központi Bank még egy jó ideig nem fog kamatot emelni) nem kívánatos forinterősödéshez vezetne.


Az elemzés szerint a bank ügyfelei gyakran kérdezik, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy az MNB gyorsabban szigorítson a negyedévenként egyszeri alkalomnál.

A Morgan Stanley elemzői úgy vélik, hogy 4% feletti és tovább emelkedő inflációs és maginflációs mutatókat kellene látnunk ahhoz, hogy fordulat következzen be az MNB monetáris politikájában, azonban önmagában talán ez sem lenne elég.

Az euró-forint árfolyamnak érdemben 330 fölé, új történelmi mélypontra kellene kerülnie, a hazai fizetőeszköz jelentős gyengülése mellett pedig a hozamgörbe hosszú végének emelkedésére lenne szükség. A hosszú hozamok emelkedését az okozná elő, hogy a gyorsuló infláció miatt egyre nagyobb inflációs prémium épülne be a hosszú hozamokba, ezzel a hozamgörbe meredekebbé válna, amit nem nézne jó szemmel a jegybank.

Elárulták, három dolog kényszerítheti fordulatra az MNB-t - A 330 feletti euró az egyik
Klikk a képre!


A fenti tényezők kombinációja gyorsabb monetáris szigorításra kényszeríthetné a Magyar Nemzeti Bankot, azonban "a léc meglehetősen magasan van", vagyis a Morgan Stanley szakértői szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy erre sor kerül-e majd.(Címlapkép: Getty Images Hungary / Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium