Eldőlhet Európa sorsa: összeborulnak a németek és a franciák

2019. január 11. 10:05    
nyomtatás
 
Janhuár 22-én szövetségi szerződést ír alá Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, ami a létező legszorosabb kapcsolat lesz két EU-tagállam között. A lépés Európa jövője szempontjából sem elhanyagolható, hiszen mostantól a fontosabb kérdésekben összehangolt német-francia álláspont jelenhet meg.


A Politico híre szerint a két politikus január 22-én írja alá az aacheni szerződést, ami tovább mélyíti Németország és Franciaország kapcsolatait. A lap értékelése szerint alig két hónappal a Brexit előtt üzenetértéke is lehet annak, hogy a két európai nagyhatalom az együttműködés mellett teszi le a garast.

A Politico által megszerzett tervezetben az szerepel, hogy a németek és a franciák is vállalják, hogy egyeztetnek a másik féllel a fontosabb EU-csúcsok előtt, törekednek közös álláspont kialakítására, illetve a két ország minisztereinek egyetértésére.

Emellett a szerződésben leszögezhetik, hogy a németek és a franciák közösen kezdenek hadiipari fejlesztéseket, hogy Európa felzárkózzon ebben az iparágban. A biztonságpolitikai együttműködés keretét egy új német-francia biztonsági tanács adhatja, melyet felállítanának a felek, ez a testület rendszeresen ülésezne "a legfelső szinteken". A két ország az ENSZ-ben is összehangolná működését, céljuk, hogy Németország is állandó tagja legyen a Biztonsági tanácsnak, illetve megreformálják a testületet.

A tervezet szerint a németek és a franciák a gazdaságukat is jobban összehangolnák, létrehoznák a német-francia gazdasági övezetet közös szabályokkal. Emellett támogatnák, hogy a két ország állampolgárai megtanulják a másik nyelvet kölcsönösen, a határok mentén a teljes kétnyelvűség lenne a távlati cél.

A Politico szerint a szerződés legfontosabb kérdése, hogy az valóban két ország "szerelméről" szól, vagy csak Merkel és Macron kapcsolatát szimbolizálja. A jövő dönti majd el, mi lesz az együttműködés sorsa, ha a két politikus esetleg távozik a közéletből.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium