Elengedik a törökök az amerikai hitszónokot, mégis gyengül a líra

2018. október 12. 15:52    
nyomtatás
 
A Fehér Ház előzetes várakozásaival összhangban ma úgy döntött egy török bíróság, hogy azonnali hatállyal szabadon engedhető Andrew Brunson amerikai hitszónok. Az ügy jelentősen terhelte az utóbbi hónapokban a két ország viszonyát és kereskedelmi háborús lépéseket is kiváltott. A geopolitikai feszültség enyhülése és a vámháborús lépések várható visszafordítása ellenére a török líra kezdetben gyengüléssel reagált.


A török bíróság úgy döntött, hogy bő 3 éves börtönbüntetésre ítéli Andrew Brunson hitszónokot, de rögtön azt is jelezte, hogy az előzetes letartóztatásban töltött idővel együtt ezt már lényegében "letudottnak" lehet tekinteni, így igazságügyi őrizetét megszüntette. A 20 éve Törökországban élő Brunson tehát várhatóan napokon belül visszatérhet majd az Egyesült Államokba.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok hatóságai és maga Donald Trump elnök is határozottan követelte a szerintük indokolatlanul letartóztatott Brunson szabadon bocsátását és nyomatékul (illetve a jelentős líragyengülés török versenyképességet javító hatását ellensúlyozandó) jelentősen emelte az Egyesült Államok a török importtermékekre a vámokat. Erre Törökország is válaszlépéseket tett és a két ország viszonyát ez jelentősen rontotta.

2018.07.29 13:35 Erdogan nem hajolt meg Trump előtt - Sőt, megfenyegette Amerikát

Ezen felül a feszültséget növelte az is, hogy a törökök nem Amerikától, hanem Oroszországtól rendeltek rakétavédelmi rendszert. Most viszont Brunson elengedésével megnyílhat az út a két ország közötti kapcsolatok normalizálódása irányába, tekintettel arra, hogy egyébként mindkettő NATO-tag és a közel-keleti térségben Amerika fontos támasza Törökország.

A mai bírósági fejleményt a török lírába már feltehetően beárazták az elmúlt napokban ugyanis jelentősen erősödött. Ezzel függhet össze, hogy a bejelentés utáni fél órában a líra 5,86-ról 5,96 körülig visszagyengült a dollárral szemben. Közben a dolláralapú török államkötvények árfolyama megugrott, hozamuk tehát csökkenni kezdett.

Elengedik a törökök az amerikai hitszónokot, mégis gyengül a líra


Elengedik a törökök az amerikai hitszónokot, mégis gyengül a líra


Az elmúlt hónapok fontosabb fejleményei az ügyben:

2018.08.15 08:50 Még nincs vége Erdoganék haláltusájának? - Trump nagyon frusztrált, ami nem sok jót jelent

2018.08.15 11:11 A törökök tovább hergelik Trumpot - Elutasította a bíróság Andrew Brunson kérelmét

2018.09.21 07:32 Újabb letartóztatott személy miatt áll a bál az USA és Törökország között

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium