Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell

2019. február 12. 11:00  english version   
nyomtatás
 
Januárban ugyan stagnált az éves inflációs mutató értéke, a maginfláció, illetve az MNB által közzétett alapfolyamatokat megragadó árindexek azonban arról árulkodnak, hogy a szűk munkaerőpiac és az emelkedő bérek által generált keresletoldali infláció folyamatosan erősödik. A jegybank által fokozott figyelemmel kísért adószűrt maginflációs index értéke januárban tovább emelkedett, elérve a 3%-os kritikus szintet. Nagy Márton MNB-alelnök korábbi nyilatkozata alapján ez azt jelenti, hogy itt lehet az ideje elkezdeni a monetáris politika szigorítását.


Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a januári inflációs számokat. A fő (éves) mutató értéke ugyan 2,7%-on stagnált, a maginflációs index viszont váratlanul 2,8%-ról 3,2%-ra, ötéves csúcsra ugrott. A részletes statisztikákból egyértelműen látszott, hogy a mögöttes árnyomás erősödése vezetett az inflációs meglepetéshez.

2019.02.12 09:01 Itt a fontos januári inflációs adat - Van benne egy nagy meglepetés!

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


Az MNB a januári inflációs adatokat értékelő rövid elemzésében szintén hangsúlyozza, hogy a maginfláció a dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés mellett a piaci szolgáltatások magasabb árdinamikája miatt gyorsult.

A jegybank által publikált, az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók szintén a mögöttes árnyomás erősödését igazolják.

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció a decemberi 2,9%-ról 3%-ra gyorsult, elérve azt a kritikus szintet, amelyhez Nagy Márton MNB-alelnök korábban a monetáris szigorítás kezdetét kötötte.


Nagy január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

Ez alapján jó okunk van feltételezni, hogy a januári statisztikákat látva elhárult a szigorítás megkezdése előtti utolsó akadály is.

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


A fenti mutatókra ránézve egyértelműen látszik a hazai inflációs nyomás fokozódása. Talán még a fentieknél is beszédesebb a következő grafikon, ami a piaci szolgáltatások adószűrt inflációjának változását mutatja be. Ez az a kategória, ami a belső kereslet változására a legérzékenyebben reagál, ilyen módon jól jelzi a fokozódó árnyomás tényét.

A mutató értéke januárban 4% fölé került, ahol legutóbb 2009-ben tartózkodott.

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


(Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium