Előfizetői tartalom

Elképesztő pénznyomtatást jelentettek be a japánok!

Portfolio
Váratlan döntéssel 5:4 arányban úgy határozott ma hajnali ülésén a Bank of Japán monetáris tanácsa, hogy az eddigi éves ütemhez képest mintegy 30 ezer milliárd jennel 80 ezer milliárd jen körülre bővíti éves japán államkötvény vásárlási keretét. Emellett az ETF-ekkel és a REIT-ekkel kapcsolatos éves vásárlási keretét megháromszorozza. A meglepő döntés hatására a japán részvénypiac felrobbant (ami az európai részvénypiacokat is markánsan felfelé húzza), a jen pedig zuhan a pénznyomtatás hírére, ahogy azt másfél évvel ezelőtt is láthattuk egy szintén agresszív japán lazítás hírére.

Hűtötte a piaci várakozásokat a jegybank Idén tavasszal már csaknem általánossá vált a piaci konszenzus, hogy idén ősszel majd tovább bővíti eszközvásárlási keretét a japán jegybank, de a tavaszi-nyári inflációs és egyéb gazdasági folyamatok, valamint a jegybank saját kommunikációja együtt csökkentették ennek esélyét. Éppen ezért volt nagy meglepetés a mai döntés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés