Elkerülhetetlen válságra figyelmeztet a legendás befektető - Csak idő kérdése, mikor jön

2018. július 11. 17:52    
nyomtatás
 
Mark Mobius, a Franklin Templeton alapkezelő egykori vezérigazgatója és a befektetési szakma egyik legemblematikusabb figurája állítja, csak idő kérdése, hogy mikor tör ránk egy újabb pénzügyi válság - írja a Bloomberg. A szakértő szerint az elmúlt években túlzottan hozzászokott a világgazdaság a laza jegybanki monetáris politika által a piacra zúdított olcsó pénzhez, aminek meglesz a böjtje.


Mark Mobius, a Mobius Capital Partners alapítója szerint a mostani kereskedelmi háborús konfliktus csak a kezdet, a (nem is olyan távoli) jövőben ugyanis még nagyobb csapás érheti a világgazdaságot egy pénzügyi válság formájában.

Nem kérdés, hogy előbb vagy utóbb egy pénzügyi válsággal kell majd szembenéznünk, hiszen lassan véget ér az olcsó pénz kora, ami rengeteg olyan vállalatot nehéz helyzetbe hoz majd, amelyek rá vannak utalva az olcsó finanszírozásra.

- fogalmazott.

A legendás befektető szerint az amerikai jegybank szigorításának, illetve az Európai Központi Bank pénzcsapjának lassú elzárásának hatásait már idén is érezhettük a feltörekvő piacokon. A helyzetet tovább súlyosbítják Donald Trump kereskedelmi háborús intézkedései, amelyekre Kína rendre hasonló válaszlépésekkel reagált. Ráadásul a szakértő meglátása szerint az USA egyelőre nem fogja annyira megsínyleni ezt a konfliktust, hiszen a vámok miatt is emelkedő inflációt ellensúlyozza majd a szűk munkaerőpiac által generált bérnövekedés, ezért Trump sem fog meghátrálni.

Mobius arra számít, hogy az év végéig további 10%-ot eshet a feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI Emerging Markets index, ezzel pedig - mivel idén már 16%-kal került lejjebb a mutató - beköszöntene a medve piac a feltörekvő piacokon.

A feltörekvő devizákkal kapcsolatban sem túl derűlátó a szakember: ugyan a kamatemelések rövid távon megoldást jelenthetnek a helyi fizetőeszközök gyors leértékelődésére, a nagy adósságállománnyal rendelkező országokban a kamatemelkedés az adósságtörlesztési terhek növelésén keresztül csak tetézheti a bajt.(Címlapkép forrása: AFP Fotó Thimoth A. Clary)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium