Előfizetői tartalom

A nemzetek fölött álló szuperpénz több áramot zabál, mint egész Magyarország

Szegő Dániel
|
Tuan Anh Trinh
|
Kovács Ádám
A Bitcoin rengeteg kritika éri amiatt, hogy a rendszer működtetéséhez eszméletlen mennyiségű energia szükséges, ami távolról sem mondható zöldnek. Mára már odáig nőtte ki magát a dolog, hogy ha a bitcoin egy ország lenne, akkor a 61. legnagyobb áramfogyasztású nemzet lenne a világon, és még távolról sincs vége a növekedésnek, így egyre többen aggódnak, hogy széleskörű elterjedése nem éppen segíti a klímaváltozás elleni harcot.

Csak úgy falja az áramotMíg a világ a bitcoin árfolyamelkedésével van elfoglalva, addig rengeteg más érdekes aspektusból is szemlélhető a szuperpénz. Az egyik ilyen kevésbé felkapott téma a bitcoin hálózat energiafogyasztása, amely november 20-ával elérte éves szinten a 29,05 TWh-t. Ez kontextusba helyezve a világ teljes energiafogyasztása 0,13 százalékának felel meg....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés