Ez már a munkaerőhiány hatása? Ellaposodott az építőipar

2018. június 15. 09:00    
nyomtatás
 
Két hónap visszaesés után korrigált az építőipar: áprilisban a termelés volumene 6,5%-kal meghaladta az előző havi szintet. A teljesítmény az év eleji kilövés után így sem mondható kirobbanónak, különösen úgy, hogy rendelésállomány szakadatlanul növekszik.


A termelési trend az utóbbi hónapokban lekonyult, ami szokatlan jelenség a 2016 elejétől szakadatlan felfutást mutató ágazattól. Kérdés, hogy a lassulás ideiglenes jelenség, vagy a munkaerőhiány tartósan akadályozza az építőipart a nagyobb termelésben.

Ez már a munkaerőhiány hatása? Ellaposodott az építőipar


Mindkét építményfőcsoportban megfigyelhető a lassulás, igaz, az egy évvel korábbi szinthez képest még így is szép volumenindexek adódnak. Az épületek építése 7,0, az egyéb építményeké 24,9%-kal emelkedett éves szinten. A KSH közlése szerint az épületeknél az ipari épületek, az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Ez már a munkaerőhiány hatása? Ellaposodott az építőipar


A visszafogott tavaszi teljesítmény nem azért következett be, mert a kereslet csökkent volna. Az építőipari rendelések az év eleji óriási megugrás után még tovább emelkednek. Az ágazat vállalkozásainak április végi szerződésállománya 79,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 3,8, az egyéb építményeké 115,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt. A megkötött új szerződések volumene 47,0%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 35,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,5%-kal. Április folyamán irodaépületek mellett ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket. Az egyéb építmények közül a közmű- és szennyvíztisztító telepek építésére kötött szerződések voltak jelentősek.

A rendelések szerkezetének alakulása az EU-források egyre növekvő dominanciáját mutatja. Az állami fejlesztések futnak fel, amit tipikusan uniós pénzek finanszíroznak.

Ez már a munkaerőhiány hatása? Ellaposodott az építőipar


Ez már a munkaerőhiány hatása? Ellaposodott az építőipar

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium