Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótól

2018. december 3. 15:07    
nyomtatás
 
Habár csökkent a szegénység Magyarországon, a gazdagok és a szegények közötti különbség hosszú idő után először növekedett, és a regionális különbségek továbbra is óriásiak. Ami rossz hír, hogy a szakadék nem is szűkül a keleti és a nyugati régiók között. Fogyasztás tekintetében Budapest utcahosszal vezet.


Miközben tavaly kevesebben voltak kitéve szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek Magyarországon, mint egy évvel korábban, a legalsó és a legfelső jövedelmi tizedek közti különbség a bruttó jövedelmek tekintetében tízszeres volt, ami nem jelent változást - derült ki a KSH kiadványából.

A családi adókedvezmény kismértékben csökkentette ezt a különbséget, a nettó jövedelmeket tekintve ez 8,2-szeres volt. Az első tizedben az egy főre jutó éves átlagos bruttó bevétel az országos átlag egynegyede, a nettó jövedelemnél pedig 29,2%-a volt.


A legfelső tizedben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem két és félszerese volt az átlagnak. A jövedelmi tizedenkénti összehasonlításkor figyelembe kell venni, hogy az egy főre jutó jövedelmek nagysága függ a háztartás átlagos taglétszámától, ami az első tizedben 3,2, a tizedikben pedig csak 1,9. A bruttó jövedelmek összege az országos átlagot a hetedik tizedben tartozó háztartások esetében érte el és haladta meg.

2018.12.03 05:45 Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok


Az első tizedben a háztartások bruttó jövedelmének több mint fele társadalmi ellátásokból származott, a munkajövedelem mindössze 46,2%-át tette ki a háztartás összes bevételének. A tizedikben volt a legmagasabb a munkajövedelem aránya, a teljes bruttó jövedelem 79,7%-a.

Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótólBudapest az élen


A háztartások jövedelmi helyzete regionálisan jelentősen eltérő képet mutat: 2017-ben a leggazdagabb Budapest régió és a legszegényebb Észak-Alföld között az egy főre jutó bruttó jövedelem között az előző évihez hasonlóan 1,6-szeres volt a különbség.

Budapesten az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 2 millió 125 ezer forintot tett ki, ami az országos átlagot 29,3%-kal haladta meg. Észak-Alföldön az egy főre jutó éves bruttó jövedelem pedig 1 millió 348 ezer forint volt, ami 18%-kal maradt el az átlagtól.

A második legszegényebb régió Észak-Magyarország volt, ahol az egy főre jutó bruttó jövedelem az országos átlagnak mindössze 84,5%-át tette ki. A 2016-hoz képesti változást vizsgálva a legnagyobb jövedelemnövekedés Nyugat-Dunántúlon következett be, ahol az egy főre jutó bruttó jövedelem 18,8%-os növekedés mellett 1 millió 849 ezer forintot ért el a második legmagasabbat Budapest után.

A háztartások jövedelemszerkezete Észak-Magyarországon volt a legrosszabb, ahol a háztartások jövedelmük közel egyharmadát (32,1%) társadalmi juttatások révén szerezték, a munkajövedelem részaránya mindössze 66,0%-os volt.


Ezzel szemben a legkedvezőbb jövedelemszerkezetű Pest régióban a társadalmi jövedelmek részaránya 23,5% volt, a munkajövedelemé pedig 75,6%. A jövedelmek nagysága követi a települési hierarchiát, minél nagyobb a település, annál magasabb az egy főre jutó bruttó jövedelem.

A megyei jogú városokban a bevételek nagysága 5,2%-kal meghaladta az országos átlagot, és 1 millió 730 ezer forintot tett ki egy főre vetítve éves szinten. Az egyéb városokban 6,3, a községekben 13%-kal elmaradt az egy főre jutó bruttó jövedelem az országos átlagtól.

Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótól


Növekvő szakadék


A jövedelmi egyenlőtlenségek vizsgálatának két legelterjedtebb mérőszáma a Gini-együttható, amely azt méri, hogy mennyire egyenletes a jövedelem eloszlása a társadalomban, valamint az S80/S20-mérőszám, ami pedig a leggazdagabb és a legszegényebb ötödök közti jövedelemkülönbséget vizsgálja. 2017-ben mindkét mérőszám alapján kismértékben nőtt az egyenlőtlenség, de ennek ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unió átlagánál kisebb mutatókkal bír és a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik. A Gini-együttható 2006 óta nem volt ilyen magas, mint most, vagyis rekordon van az egyenlőtlenség.

Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótól


A leggazdagabb és a legszegényebb 20% jövedelme között 2017-ben 4,4-szeres volt a különbség, míg az uniós átlag az elmúlt 10 évben 5 fölött volt.


Kelet-Nyugat szakadék


A legkedvezőbb helyzetben Nyugat-Dunántúl lakossága volt, ahol a szegénység vagy kirekesztődés kockázatának a népesség 12,5%-a volt kitéve, míg a legkedvezőtlenebb helyzetű Észak-Magyarországon minden harmadik személy bizonyult érintettnek. Budapesten a lakosság 13,9%-át érintette a szegénység vagy kirekesztődés kockázata.

Az egyes dimenziókat tekintve a jövedelmi szegénység leginkább Észak-Alföldet és Dél-Dunántúlt sújtotta (19,2% és 18,4%), míg az érintettek aránya Pest és Budapest régióban volt a legalacsonyabb, egyaránt 7,8%. A lakosság legkisebb hányada (4,2%) Nyugat-Dunántúlon tartozott a súlyosan depriváltak közé, míg a legtöbben (25,0%) Észak-Magyarországon.

A munkaszegénység tekintetében 2017-ben a legkedvezőbb helyzetben KözépDunántúl volt, ahol a lakosság mindössze 1,7%-a élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban. Budapesten ez az arány 3,7%-ot tett ki. Legrosszabb helyzetben Észak-Magyarország volt, ahol hányaduk elérte a 7,5%-ot.

A szegénység vagy kirekesztődés kockázatának kitett népesség arányának alakulása követi a települési hierarchiát. A megyei jogú városok lakosságának 14,7, az egyéb városokban a népesség 18,7, míg a községekében 26,5%-át érintette a szegénység kockázata 2017-ben.

Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótólA fogyasztásban is látszik a különbség


Településtípusonként vizsgálva a kiadás nagyságát, Budapest dominanciája érvényesül, ahol az 1 millió 376 ezer forintos, egy főre jutó éves fogyasztási kiadás az országos átlagot 24,4%-kal meghaladta. A települési lejtőn lefelé haladva folyamatosan csökken a fogyasztás, ami a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban 1 millió 196 ezer, a vidéki városokban 1 millió 33 ezer forintot tett ki. Az egy főre jutó éves összeg a községekben volt a legalacsonyabb, 972,6 ezer forint, ami az országos átlag 87,9%-a.

Régiónként vizsgálva 2017-ben az előző évhez képest Pest régióban nőtt legdinamikusabban (16,3%-kal) a fogyasztás, ahol a kimagasló növekedés ellenére a fogyasztás színvonala az országos átlagtól még mindig 2,3%-kal elmaradt. A kiadás növekedésének mértéke a pesti régiót követően Észak-Alföldön (11,9%), Közép-Dunántúlon (10,4%) és Dél-Alföldön (9,1%) volt a legmagasabb.

A jelentős növekedéssel a két alföldi régió fogyasztása ugyan felzárkózást mutat, de még mindig elmarad az átlagostól, a legmarkánsabban Észak-Alföldön, ahol a fogyasztási kiadás az országos átlag mindössze 85,5%-át tette ki. Átlag körül fogyasztottak Közép- és Nyugat-Dunántúl lakosai, és jóval átlag felett (124,4%) a budapesti háztartások.

Ez még ugyanaz az ország?! Fényévekre van Nyugat-Magyarország a keleti régiótól
(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Vajda János)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium