Felminősítette Magyarországot az S&P!

2015. március 20. 18:10  english version   
nyomtatás
 
Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's: egy fokozattal "BB plusz"-ra emelte a magyar államadós-besorolást. Így már mind a három hitelminősítőnél csak egy fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt.


Magyarország felminősítve


Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's hitelminősítő: egy fokozattal, BB pluszra javította a besorolást. Ezzel a lépéssel az S&P beérte a másik két hitelminősítőt, így most már a Moody's és a Fitch értékeléssel együtt egy fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt.

A tavaszi menetben leginkább az S&P-től lehetett hitelbesorolás-javítást várni, éppen azért, mert ez a cég eggyel rosszabb osztályzaton tartott minket, mint a másik kettő.

Felminősítette Magyarországot az S&P!


A felminősítésre mi is számítottunk, az alábbi linken egy hosszabb elemzésünket olvashatják a témában:

2015.03.06 10:00 Mit érdemel Magyarország ezért a teljesítményért?

Mi áll a lépés mögött?


Az S&P így indokolta a lépést:
  • Magyarország külső egyensúlyhiánya jelentősen csökkent a globális pénzügyi válság kirobbanása óta
  • a deviza-jelzáloghitelek forintosítása, valamint a kormánynak az a célkitűzése, hogy helyi devizában adósodjanak el, segített abban, hogy az ország ellenállóbb legyen a potenciális külső sokkokkal szemben, mint például az amerikai Fed szigorítása
  • a kilátások stabilak, kiegyensúlyozottabb lett a kép a stabilizálódó magyar gazdaság és a költségvetési teljesítmény fényében annak ellenére, hogy még mindig magas az államadósság és kevéssé kiszámítható a döntéshozatal
  • az S&P várakozásai szerint a magyar gazdaság 2,5%-os bővülést mutathat reál szinten évente áltagosan 2015 és 2017 között, ami valamivel kedvezőbb, mint az előző prognózis, amikor is 2%-os növekedést jósoltak
  • a magyar kormány és az EBRD között kötött megállapodás utat engedhet a bankok hitelezési tevékenységének felfutásához.


A felminősítés oka elsősorban tehát az, hogy az állományi mutatók (elsősorban a külső adósság) okozta sérülékenységet az ország lassan, de fokozatosan csökkenteni tudta, a folyó típusú mutatók stabilan megnyugtató helyzetben vannak (nagy folyó fizetési mérleg többlet, relatíve jó államháztartási pozíció). Fontos az is, hogy a kedvező külső finanszírozási környezetben utóbbi teljesítmény nagyobb súllyal esik a latba. Ezt mutatja a piac értékítélete is, ami például a csődkockázati felárak alakulásában is megmutatkozott.

Felminősítette Magyarországot az S&P!
Klikk a képre!


Így reagált az NGM


A felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett, mert a felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben a minősítő azonban rögtön egy kategóriát javított
- kommentálta az NGM közleményében az S&P lépését.

Az ország komolyan vette a költségvetési fegyelmet és pályára állt a gazdasági növekedés, ezt előbb a pénzügyi piacok ismerték el, most pedig a hitelminősítők tették ugyanezt
- nyilatkozta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint.

Hogyan tovább?

A hitelminősítéshez stabil kilátásokat fogalmazott meg az S&P, amit azzal indokolt, hogy stabilizálódik a gazdaság és a költségvetés, viszont az államadósság magas és a kormányzati döntések nem igazán jelezhetők előre.

A hitelminősítő tovább javít a kilátásokon, ha a kormányzat olyan lépéseket tesz, amelyek a beruházásokat ösztönzik és fenntartható növekedést biztosítanak. Viszont ronthat a besoroláson, ha az államháztartás számai gyengülnek, vagy ha ismét sérülékenyebb lesz az ország a külső sokkokra.


Erősödött kicsit a forint


A hírre a forint erősödni kezdett az euróval szemben, a 303-as szint közelébe került, nagyjából ott, ahol reggel is járt.

Felminősítette Magyarországot az S&P!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium