Foci-vb számokban: ma összecsap a két olajnagyhatalom

2018. június 14. 11:15    
nyomtatás
 
A rendező Oroszország és Szaúd-Arábia összecsapásával ma elindul a 2018-as labdarúgó világbajnokság. Sok szempontból hasonló két ország csap össze: fejlődési kihívásokkal terhelt olajnagyhatalmakról van szó, súlyos demokráciadeficittel.


Oroszország - Szaúd-Arábia


A FIFA rangsora alapján a két leggyengébb vb-résztvevővel kezdődik meg a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Igaz, ezen a megállapításon azért az oroszok vélhetően nagyon felháborodnának. Ők ugyanis házigazdaként régóta nem vettek részt tétmeccsen, így nem tudtak pontot gyűjteni a FIFA kétes értékű (és mellesleg a vb után végre lecserélésre kerülő) listáján. A két ország erőviszonyait a közeli ranglista helyezés (67., illetve 70. pozíció) helyett a két játékoskeret piaci értéke közötti különbség fejezi ki reálisan. Eszerint az orosz futballisták összértéke 162 millió, a szaúdiaké 19 millió euró - utóbbinál a magyar keretet kétszer értékesebb, legalábbis a Transfermarkt szerint.

Foci-vb számokban: ma összecsap a két olajnagyhatalom


Természetesen a két ország gazdasága között is rengeteg különbséget találunk, de igen sok a hasonlóság. A világ két legnagyobb olajkitermelőjéről van szó (bár az USA a termelés ingadozásának függvényében időnként megelőzi egyiket, másikat), napi 10-12 millió hordós volumennel. A "kincsek átka" jelenség eaz erős olajfüggés miatt mindkét országot sújtja, magas korrupció, zárt elit, érdekkijáró reflexek, az erőforrásokhoz és jövedelmekhez való hozzáférést kizáró intézmények, nagy jövedelmi különbségek, még extrémebb vagyoni differenciák.

Az ilyen országok fejlődése korlátokba ütközik, nem véletlen, hogy a meglóduló világgazdasági konjunktúra ellenére gyengén teljesítenek. Igaz, ilyen körülmények között legalább infláció nincs, még Oroszországban is sikerült megfékezni az árak száguldását a 2016-os rubelzuhanás után.

Foci-vb számokban: ma összecsap a két olajnagyhatalom


A Portfolio tippje: Oroszország - Szaúd-Arábia: 2:0


A Portfolio a gazdasági élet szereplői között tippjátékot szervez, ha szeretnél részt venni, jelentkezz a foci@portfolio.hu címen.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium