Fogy a levegő Észak-Korea körül: szövetségese adhatja meg a kegyelemdöfést

2018. január 12. 11:28    
nyomtatás
 
Fogyni látszik a levegő az észak-koreai vezetés körül, miután kiderült, hogy Kína - a korábban elfogadott szankciókkal összhangban - decemberben a korábbi felére csökkentette kereskedelmi forgalmát az országgal. Szakértők úgy vélik, hogy a kereskedelmi elszigetelésen keresztül van legnagyobb esély a kommunista ország térdre kényszerítésére, amiben kulcsfontosságú szerepe van Kínának.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még decemberben újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, hogy ezzel kényszerítse atom- és rakétaprogramjának feladására Kim Dzsongun rezsimjét. A testület ellenszavazat nélkül állapodott meg abban, hogy korlátozzák az üzemanyag- és nyersolaj-exportot az országba, illetve szabályozzák a koreaiak hazautalásait. Szakértők szerint az eddigi szankciókkal szemben azért fájhat nagyon az új lépések keretében megszavazott olajimport-korlátozás, mivel ezzel gyakorlatilag meg lehetne bénítani az észak-koreai gazdaság működését.

A történetben kulcsfontosságú szerep jut Kínának, hiszen elsősorban ő exportál olajat Észak-Koreába. Bár a világ második legnagyobb gazdasága korábban is kiállít a szankciók szükségessége mellett, idáig azonban a nyersanyag-szállításokat hivatalosan nem volt hajlandó leállítani. Ez most megváltozni látszik,

a decemberi külkereskedelmi adatok alapján ugyanis egyetlen hónap alatt 51%-kal csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom volumene.


A kínai export 23%-kal esett vissza, míg az import tekintetében 82%-os zuhanásról számoltak be a statisztikák. 2017 egészére nézve 10%-kal mérséklődött a külkereskedelmi forgalom, amelynek összértéke immár alig haladja meg az 5 milliárd dollárt.

Örömmel tapasztaljuk, hogy Kína bizonyítja elkötelezettségét a szankciók érvényesítése mellett. Jó munkát végeznek a kiskapuk bezárásában.

- fogalmazott az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik vezető tisztségviselője, Brian Hook.

Amerika és szövetségesei a decemberben elfogadott szankciók betartásától várják az áttörést az észak-koreai tárgyalásokban, vagyis, hogy ezek segítségével lehetne tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Kim Dzsongunt. Bár a Kínával való külkereskedelmi forgalom visszaesése valóban fáj az északi rezsimnek, az eddigi nyilatkozatok alapján nem úgy tűnik, hogy bármilyen körülmények között hajlandók lennének tárgyalni atomprogramjukról.(Bloomberg)
(Címlapkép forrása: str / kcna via kns / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium