Előfizetői tartalom

Fordulat a Brexitben: hátsóajtós megoldásról tárgyalnának a britek!

Portfolio
Hetek óta őrlődik a brit kormány azon, hogy valóban kilépjen-e a vámunióból azután, hogy a Brexit átmeneti fázisa 2020 végén lejár, hiszen számtalanszor megígérte a kilépést Theresa May brit kormányfő. Mivel azonban emiatt visszaállna a fizikai határellenőrzés az északír-ír határon, ami sértené a nagypénteki békemegállapodást, ezért ma egy új irányról, egy hátsóajtós megoldás tervéről beszélt a londoni kormány illetékese a Reutersnek. Legalábbis ilyesmit szeretne elérni a brit kormány, de nagy kérdés, hogy ebbe (valamilyen egyéb engedményért cserébe) belemegy-e a 27 másik tagállam.

A britek azt szeretnék elérni az EU27-nél, hogy a Brexit 2020. december végén lejáró átmeneti fázisa után is "fél lábbal" benne maradhassanak a vámunióban, pontosabban az EU legalább 2 évig, azaz 2023 végéig kezelje Nagy-Britanniát úgy, mintha harmadik, külső fél lenne (azaz mintha lenne valamiféle megkötött kereskedelmi megállapodás vele).Ha ugyanis megadná ezt a harmadik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés