A bürokráciával és bonyolult adózással küzdenek a magyar vállalkozások

MTI
2018. június 7. 07:19    
nyomtatás
 
Rég nem látott lehetőséget kínálnak a következő évek a középvállalkozások fejlesztésére, a nano-, mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésére, ehhez pedig a piacok és az állam közös fellépése tudja kialakítani a versenyképesség erősítéséhez szükséges kereteket - mondta a Magyar Időknek Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A lap csütörtöki számában Krisán kiemelte: a cégmérethez illeszkedő finanszírozás jelenti most a szektor egyik legnagyobb kihívását.


Krisán elmondta: a válságkezelés, majd a konszolidáció éveit követően megnyílt a növekedés lehetősége, a nano-, mikro-, kis- és középvállalkozói réteg megerősítésére, az úgynevezett vállalkozói középosztály létrehozására, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben elkészült javaslatcsomagjában lévő elemek közül több a következő években a vállalkozói réteg megerősítését szolgálhatja.

Krisán hangsúlyozta: a fejlesztésekhez, a versenyképesség növeléséhez, a hatékonyság javulásához és a piacképességhez forrásokra van szükség, amelyekből kialakítható a bankképesség és növelhető a termelékenység. A forrásokhoz pedig a négy pénzügyi eszköz valamelyike jöhet szóba: tőke, hitel, pályázat vagy garancia.

Nagyvonalú számítások szerint a piacon akár húszezermilliárd forint szabad forrás is lehet, de a vállalkozások bankképességének hiánya, a cégek sok évtized alatt kialakult alultőkésítettsége és a növekvő, de még mindig óvatos hitelezés miatt ez nem jut át tömegesen a piaci szereplőkhöz, illetve kevés cég fér bele a banki hitelezhetőségi kategóriákba.

A kkv-szektor szereplőinek feltőkésítése jó megoldás lehetne a korlátok enyhítésére. Jelenleg véglegesítenek egy ezt támogató programjavaslatot, amely a KAVOSZ által menedzselt Széchenyi-kártya program fő elemeit használva tőkeágon próbálja a vállalkozásokat erősíteni.

Kiemelkedően fontos és támogatandó gazdaságpolitikai törekvés az adminisztrációs terhek csökkentése


- hangsúlyozta a KAVOSZ vezérigazgatója. Kedvező irány, hogy a bevallásokat a jövőben a cégek számára is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítené el.

2018.06.07 07:10 Itt az új fegyver adócsalás ellen

Emellett szükség lenne az adórendszer egyszerűsítésére és a túlburjánzó bürokratikus terhek leszorítására, ami elsősorban a működést egyszerűsítené, egyben javítaná a vállalkozói közösség hangulatát.

Magyarországon nagyjából hétszázezer mikro- és kisvállalkozás működik, a középvállalatok száma ötezerre tehető, míg a nagyoké csupán néhány száz. A kkv-szektorba tartozó cégek adják a GDP 55 százalékát, valamint a foglalkoztatás legnagyobb részét, 75 százalékát. Krisán László kiemelte, nem lehet és nem is kell minden egyes vállalkozást támogatni, de kiemelten fontos a termelésben, az innovációban és az exportban fejlődési potenciállal bíró cégeket komolyan segíteni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium