Előfizetői tartalom

Gyűlnek a felhők az MNB felett: mi lesz itt, ha kamatot kell emelni?

Portfolio
Amióta a Magyar Nemzeti Bank egy sor nem-konvencionális intézkedést vezetett be, fel-felröppen az a vélemény, hogy az élénkítő lépéseknek meglesz egyszer a böjtje. A leggyakrabban elhangzó állítás, hogy a jegybank mérlegébe került eszközökkel az MNB olyan kockázatokat vállalt fel, amelyek a jövőben hatalmas veszteségeket okozhatnak. Utánaszámoltunk, és bár valóban igaz, hogy vannak kockázatos eszközök, a nagy jegybanki veszteség kockázata meglepően alacsony. Az okokat a jegybank mérlegének méretében és struktúrájában kell keresni.

Hogy néz ki a magyar jegybankmérleg?Az utóbbi időben több elemző is felvetette, hogy az MNB mérlegében szereplő tételek hosszabb távon akár kockázatot is jelenthetnek, hiszen a kamatok elmozdulása esetén jelentős vesztesége is keletkezhetne a jegybanknak. Számításokat ugyanakkor még nemigen láttunk, ezért utánajártunk, mekkora is a kockázat.Általánosságban azt mondhatjuk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés