Háborús feszültségek, klímaváltozás, pénzügyi kockázatok - Számos veszély fenyegeti a világot az IMF szerint

2018. április 17. 15:00    
nyomtatás
 
A 2017-es 3,8%-ról idén 3,9%-ra gyorsulhat a világgazdasági növekedés üteme, ami 2019-ben is várhatóan kitart majd - olvasható a Nemzetközi Valutalap (IMF) áprilisi World Economic Outlook elemzésében. Az erős növekedési számok és a globális konjunktúra ellenére az IMF szakértői figyelmeztetnek, hogy közép távon a negatív kockázatok vannak többségben: a sok helyen túl laza költségvetési és monetáris politika normalizálására lesz szükség, ami növekedési áldozattal fog járni, emellett a protekcionista intézkedések, valamint a fokozódó geopolitikai feszültségek tovább árnyalják a világgazdaság kilátásait.


A világgazdaság növekedési kilátásai 2016 második felében kezdtek el látványosan javulni, 2017-ben aztán tovább erősödött a konjunktúra, ez a kedvező folyamat pedig várhatóan idén, illetve jövőre is kitart majd. Az IMF várakozása alapján 2018-ban és 2019-ben is 3,9%-kal bővülhet a globális GDP, ami 0,1 százalékponttal magasabb a 2017-es értéknél.

Háborús feszültségek, klímaváltozás, pénzügyi kockázatok - Számos veszély fenyegeti a világot az IMF szerint


Maximális fordulatszámon a fejlett országok


A fejlett országok az IMF várakozásai szerint idén 2,5%-kal növekedhetnek, ami 2019-re 2,2%-ra lassulhat. Általánosságban elmondható, hogy ezen országok többsége jelenleg jócskán növekedési potenciálja felett teljesít, ezért közép távon elkerülhetetlenül mérséklődni fog ez a kiemelkedő dinamika. Az Egyesült Államokban a költségvetési lazítás 2020 után már nem fogja támogatni a növekedést, miközben a csúcsra járatott eurózónás konjunktúra is lassulásra van ítélve.

Háborús feszültségek, klímaváltozás, pénzügyi kockázatok - Számos veszély fenyegeti a világot az IMF szerint


Javuló feltörekvő piaci kilátások


A fejlett gazdaságokkal ellentétben a feltörekvő piaci országok kapcsán a Valutaalap elemzői a növekedési ütem további gyorsulására számítanak: a 2017-es 4,9%-ról 4,9%-ra, majd 5,1%-ra. Ebben egyrészt az egyre erőteljesebb indiai GDP-bővülés, illetve a délkelet-ázsiai országok dinamikus növekedése játszik szerepet, amelyek gyakorlatilag semlegesítik Kína lassulását. A feltörekvő térség kilátásainak javulásához emellett a nyersanyagárak emelkedése is hozzájárul, ami az exportőr országoknak, például Brazíliának és Dél-Afrikának kedvez.

Háborús feszültségek, klímaváltozás, pénzügyi kockázatok - Számos veszély fenyegeti a világot az IMF szerint


Érdemes megemlíteni, hogy a feltörekvő országok közül nem mindenhol várható a növekedés gyorsulása: a feltörekvő európai gazdaságok GDP-je 2017-ben 5,8%-kal bővült, idén azonban "már csak" 4,3%, jövőre pedig 3,7% lehet ez az ütem.

A kockázatokról


Az IMF szerint rövid távon a (pozitív és negatív) kockázatok nagyjából kiegyensúlyozzák egymást:

  • Egyrészt a beruházási aktivitás élénkülése, illetve az üzleti és fogyasztói bizalmi indikátorok magas értéke kedvező kilátásokról árulkodik a jövőre nézve.
  • Másrészt viszont a februárban kezdődött részvénypiaci korrekció következtében megnövekedett piaci volatilitás, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború veszélye komoly negatív kockázatot jelent.


Bár a rövid távú kockázatok kiegyensúlyozottak, közép távon a negatív kockázatok vannak túlsúlyban. Ide tartoznak a laza monetáris politika szigorodása miatt esetlegesen felszínre kerülő pénzügyi egyensúlytalanságok (államadósság, magas eszközárak), a befelé irányuló, protekcionista (kereskedelmi) intézkedések, a geopolitikai feszültségek, illetve a klímaváltozás potenciális gazdasági és társadalmi következményei.(Címlapkép forrása: Yuri Gripas / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium