Előfizetői tartalom

Heti 100 milliárd forint: ennyit vesztenek a britek a Brexit népszavazás óta

Portfolio
2017 harmadik negyedévéig Nagy-Britannia gazdasága mintegy 20 milliárd fontot veszített a Brexit népszavazás óta. Ez a brit GDP 1,3%-a, heti mintegy 300 millió font (több mint 100 milliárd forint). A számítást végző kutatók arra vezetik vissza a veszteséget, hogy a növekvő bizonytalanság miatt visszaesett a beruházási és a fogyasztási aktivitás. Egyben hangsúlyozzák: eredményeik alapján tovább növekedhet a gazdasági kár addig, mielőtt ténylegesen elhagyja az Európai Uniót Nagy-Britannia.

A négy közgazdász egy teljes egészében adatokra alapozott módszertannal végezte el a becslését. A szintetikus ellenőrzési módszerek (Synthetic Control Methods) lényege, hogy statisztikai módszerekkel megteremtik a lehetőségét annak, hogy összevethető legyen többféle gazdasági pálya. (Ennek lényege például itt elolvasható.) Ezzel a módszerrel a jövőben rendszeresen frissíteni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés