Hiába riogatnak, nem lesz itt semmiféle recesszió

2018. január 11. 17:09    
nyomtatás
 
A tőzsdék történelmi csúcsokon vannak, miközben az amerikai gazdaság egyik leghosszabb növekedési ciklusát élvezi, emiatt pedig egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy belátható időn belül fel kell készülni egy visszaesésre. Az optimistáknak most itt egy ábra, ami alapján egyelőre nem kell tartani egy recessziótól.


Az amerikai részvénypiacok folyamatosan új történelmi csúcsokat döntenek, mindezt úgy, hogy lassan két éve nem volt nagyobb korrekció a tőzsdéken. A bikapiaccal párhuzamosan - azzal szoros összefüggésben - az Egyesült Államok gazdasága elmúlt 170 éves történetének egyik leghosszabb megszakítás nélküli növekedési periódusában van. Mivel ilyen sok ideje tart megállás nélkül a "buli", elengedhetetlenül egyre többekben merül fel a kérdés, hogy vajon mikor lesz mindennek vége. Az UniCredit Bank 2018-as makrogazdasági kitekintőjében épp ezért arról írt, hogy középtávon valószínűnek tűnik egy egészséges korrekció ebben a hosszú ideje tartó menetelésben.

2017.11.21 05:25 Figyelmeztetés érkezett: túl sokáig volt jó világ, nemsokára véget ér a buli

Az elemzésben szerepel egy elég ijesztő ábra, amiről az olvasható le, hogy különböző makrogazdasági változókon (beruházási aktivitás, munkaerő-piaci tényezők) alapuló modelljük szerint két éven belül 70%-os, három éven belül 93%-os esélye van egy gazdasági visszaesési ciklus kezdetének.

Hiába riogatnak, nem lesz itt semmiféle recesszió

Megjegyzés: az ábra annak a valószínűségét mutatja százalékban kifejezve, hogy három éven belül recesszióba kerül az amerikai gazdaság. A szürke sávok a tényleges recessziós időszakokat jelzik.


Azt ugyanakkor hozzáteszik, hogy ez önmagában nem garancia egy recesszióra a közeljövőben, ráadásul, még ha be is következik, nem egy mindent elsöprő válságra kell számítani.

Az UniCreditéhez hasonló modellek bizonyos esetekben jelentősen eltérő recessziós valószínűséget kalkulálnak a felhasznált változók és azok súlyozása alapján. A calculatedrisk blog például egy olyan mutatóra hívja fel a figyelmet, ami egészen más képet fest.

Hiába riogatnak, nem lesz itt semmiféle recesszió
Klikk a képre!


Az ábra az amerikai kamioneladások szezonálisan kiigazított számának alakulását mutatja több mint 50 éves időtávon (a havi rendszerességű adatok vannak évesítve, így áll össze a chart). Kék sávok jelölik a recessziós periódusokat. A kamioneladások számának jelentős csökkenése ugyan nem jelenti feltétlenül a gazdasági hanyatlás kezdetét, recessziók előtt viszont jellemzően sokkal kevesebbet adnak el belőlük.

Amennyiben hihetünk az ábrának, akkor kijelenthető, hogy egyelőre nem kell tartani az USA gazdaságának visszaesésétől.


Persze ez is csak egy mutató a sok közül, ugyanakkor meg lehet magyarázni, miért lehet hiteles előrejelzési eszköz: a teherautók olyan beruházási javak, amelyeket a cégek csak akkor vásárolnak, ha kedvezőnek ítélik meg a gazdasági kilátásokat, és úgy érzik, hogy a növekvő kereslet kielégítése érdekében több nehézgépjárműre lesz szükségük. Ha kell (még) egy ok az optimizmusra, ez tökéletesen megteszi.
(Címlapkép forrása: Loic Venance / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium