Hírek, amelyek felforgatják a piacot

2007. július 6. 09:23    
nyomtatás
 
Az amerikai makrogazdasági jelentéseket kiemelt figyelemmel követi a piac, a dollár árfolyamában és a tőzsdeindexekben olykor komolyabb turbulenciát gerjeszthet egy-egy statisztika. Melyek ezek, és miként érdemes szemlélni őket? Egyáltalán mire jó az ilyenek vizsgálata? Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni az Olvasónak cikksorozatunkban.Heti és havi statisztikák

 1 2 következo oldal  >

Első körben a konjunktúra indexek használatát tárgyaltuk, most áttérünk a reálgazdasági statisztikákra, mégpedig az egész gazdaságról valamilyen oldalról egy dokumentumban képet adó publikálásokra. A jelentéseket a már ismert, a piac által elfogadott skálán értékeljük fontosságukat tekintve ("A" a legfontosabb, míg "F"-et gyakorlatilag érdeklődés nélkül hagyják a befektetők), és megjelenésük sorrendjében taglaljuk őket.

Munkanélküli segélykérelmek

Leghamarabb az első ízben segélyért fordulók számát tudjuk meg, az amerikai munkaügyi minisztérium már a tárgyhetet követő csütörtökön közzéteszi a számokat, ami az elbocsátások mértékére utal. Egy hétre rá megtudhatjuk azt is, hányan részesülnek több mint egy hete munkanélküli segélyből.

Az adatokból együttesen a munkapiac körülményeire kapunk indikációt. A kérelmek magas száma a munkanélküliség növekedését jelzi, ám a túl alacsony szint sem jelent jót. Ekkor ugyanis idővel a vállalatok gondba kerülnek új munkaerő keresésénél, ami kapacitáskorlátot, illetve inflációs nyomást jelenthet. A fontossági listán főként gyorsasága miatt C besorolást érdemel. Pontosabb képet a munkapiacról, és így a gazdaság állapotáról a különböző foglalkoztatottsági adatokból nyerhetünk, melyeket alább tárgyalunk.


ADP magánszektor

Az Automatic Data Processing az amerikai magánszektor foglalkoztatottságát vizsgálja, amely szempontból kissé kilóg sorolásunkból, hiszen a közszféra kimaradt belőle. Mindazonáltal a rá két nappal érkező hivatalos kormányzati statisztika (cikkünk következő tárgya) egyik legjobb előrejelzője, így lehet jogosultsága sorolásunkban.

A cég hr-szolgáltatásokat nyújt, 364 ezer ügyfelének együttes foglalkoztatási adatait teszi közzé. Miután így a gazdaság egyenletes lefedése nem teljesen valósul meg (az ügyfelek túlnyomó többsége a kis- és középvállalkozások közül kerül ki), a piac a jelentés megbízhatóságában megosztott. Fontossági skálán C osztályozással illetjük.

Átfogó munkapiaci jelentés

Az amerikai gazdaság egyik legkiemeltebb statisztikája, amelyet minden hónap első péntekén tesznek közzé. A piaci gondolkodás szerint ez a gazdaságról legpontosabb pillanatképet nyújtó jelentés, mind a növekedésre, mind az inflációs nyomásra aránylag jó indikációt ad.

Két külön felmérésből tevődik össze, a 60,000 háztartás körében végzettből határozzák meg az állástalanok arányát, míg 375,000 vállalat bérszámfejtéséből a foglalkoztatottsági helyzetet kalkulálják. Ezen felül az átlagos órabért, valamint az átlagos munkahét hosszát is közlik a statisztikusok.


A foglalkoztatottsági adatokat több okból is érdemes figyelni: a gazdaságról jó átfogó, illetve részleteiben is jól használható indikációt kapunk. A Fed kutatóinak számításai szerint a gazdaság tekintetében akkor beszélhetünk stabil növekedésről, ha legalább havi szinten 100,000-rel emelkedik a munkahelyek száma. A bontásból pedig az is látható, hogy melyik ágazat munkahelyteremtő képessége erős, illetve melyik gyenge, ami a szektor egészségét mutatja jól.


Bár a legkiemeltebb adata a publikálásnak, félrevezető lehet önmagában csak a foglalkoztatottságot vizsgálni. A ledolgozott órák száma példának okáért jelentős eltérést hozhat az összgazdaságra nézve. Nem jellemző ugyan, hogy havi szinten egytized óránál nagyobb változást mutasson az átlagos munkahéten ledolgozott órák száma, ez viszont egy nagyjából 140 milliós munkapiacon így is látványos változást jelent a kibocsátásban.

A befektetők határozottan favorizálják a jelentést, a piacon jellemzően nagy mozgást gerjeszt. Emiatt és a fent tárgyalt előnyei miatt kiérdemli az A besorolást. Mi pedig irigykedve nézhetjük, hogy más országok a munkaerőpiaci statisztikájukból milyen értékes információkat tudhatnak meg a konjunkturális folyamataikról.

Külkereskedelmi hiány

A tárgyidőszakot követő hónap 20. napja körül (munkanapoktól függően) teszi közzé a kereskedelmi minisztérium az árumérleg adatait. Ebből az export és az import folyamatait vizsgálhatjuk. Előbbit az amerikai termékek versenyképessége, illetve külföldi kereslete befolyásolja leginkább, utóbbit a belföldi kereslet erőssége, így ezekre jó indikációt kaphatunk.

A nettó export komolyan befolyásolja a GDP-növekedés alakulását, erre pedig a külkereskedelmi egyenlegből olvashatjuk ki a leggyorsabban az adatokat. Piacmozgató ereje C- besorolást enged.


Treasury International Capital (TIC)

A Pénzügyminisztérium jelentése a portfoliótőke ki- és beáramlását mutatja az Egyesült Államokban. Pár nappal a külkereskedelmi mérleg után érkezik, ugyanarra a hóra vonatkozóan.

A piac amiatt, hogy a folyó fizetési mérleg későn készül el, valamint mindössze negyedévi bontásban jelenik meg, a portfolió tőkebeáramlást az árumérleg hiányához vetíti. Az egymást nem teljesen jól lefedő adatokból az egyensúlyi helyzetről így is tűrhető képet kaphatunk. Az adat mindazonáltal meglehetősen volatilis, és komoly utólagos korrigálások jellemzik. A skálán D besorolást nyer.Ez a cikk folytatódik:

1. Heti és havi statisztikák
2. GDP, termelékenység, folyó mérleg
 1 2 következo oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium