Előfizetői tartalom

Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki

Portfolio
Az elmúlt napokban érezhetően nőtt a piaci szereplők körében az Olaszországgal, és közvetve az egész euróövezettel kapcsolatos aggodalom. Novemberben jelentős emelkedést láthattunk az olasz államkötvény-hozamokban, ma reggel pedig újabb eladási hullám bontakozott ki, ami kis híján mintegy ötéves csúcsra lökte az olasz 10 éves hozamot. Bár azóta kicsit visszajöttek a hozamok, az összképen ez nem változtat: holnap dönthet az Európai Bizottság arról, hogy javasolja az Eurogroupnak az Olaszország elleni túlzott deficit eljárás elindítását, ami borítékolhatóan fokozni fogja a feszültséget a két fél között a következő hónapokban. A befektetők Olaszország és az egész euróövezet miatt aggódnak, egyelőre azonban nincs pánikhangulat, hiszen más (perifériás) euróövezeti országok kötvénypiacán nem látszanak pánikra utaló jelek.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke egy múlt heti interjújában kijelentette, hogy az Olaszország által benyújtott költségvetési terv jelentősen eltér az ország korábban tett vállalásaitól és nyíltan szembe megy az EU-s szabályokkal.Kapcsolódó cikkünk2018.11.16Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a végeValószínűnek tűnik tehát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés