Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ

2018. február 13. 15:35    
nyomtatás
 
Bár a múlt heti vérengzés után javult a hangulat a részvénypiacokon, a zuhanás mögött meghúzódó okokat nem felejtették el a befektetők. Szakértők szerint a heves mozgások egyik katalizátora egy amerikai bérstatisztika volt, amelyet sokan a munkaerőpiac túlfűtötté válásának előjeleként értelmeztek, ez pedig sokakat megrémített a lehetséges inflációs és monetáris politikai következmények miatt. Ezúttal egy amerikai inflációs adat okozhat nyugtalanságot, ami akár újabb eladási hullámot generálhat a tőzsdéken. Egy biztos: a következő hónapokban feszülten fogják nézni a piaci szereplők a különböző amerikai bér- és inflációs statisztikákat, azoknak ugyanis komoly következményei lehetnek nemcsak a részvénypiacokra, hanem az egész gazdaságra nézve.


Évek óta nem láthattunk olyan durva zuhanást a világ tőzsdéin, mint a múlt héten, melynek következtében néhány nap alatt több mint 5000 milliárd dollárnyi vagyon égett el világszerte.

2018.02.10 11:30 Megdöbbentő grafikonok a tőzsdei vérengzés áldozatairól

Nehéz megmondani, hogy pontosan mi és miért pont most váltotta ki a heves piaci reakciót, a szakértők többsége azonban egyetért abban, hogy több tényező együttes hatásáról volt szó.

  • Egyrészt beszélhetünk egy technikai hatásról: mivel évek óta nem volt érdemi esés a globális részvénypiacokon, ezért nagyon érett egy korrekció. Januárban már szinte minden technikai indikátor túlvettséget jelzett, ami önmagában is katalizátorként szolgálhatott a hirtelen eséshez.
  • Másrészt a fenti hatásra ráerősíthettek azok az algoritmusok, amelyek technikai szempontból fontos szintek elestével automatikusan eladásokat hajtanak végre, mintegy láncreakciót elindítva ezzel.


A technikai jellegű tényezőkön felül azonban volt egy nagyon fontos fundamentális oka is az esésnek. A világ nagy jegybankjai az elmúlt években eszközvásárlási programjaik révén elképesztő mennyiségű "frissen nyomtatott" pénzzel árasztották el a világgazdaságot, ami a részvény- és a kötvényárfolyamokat is az egekbe repítette. Ez a több éve tartó korszak azonban hamarosan lezárulhat: a kötvénypiaci befektetők aggódni kezdtek, hogy a jegybanki kereslet elapadása miatt hirtelen elindulhatnak felfelé a hozamok (vagyis komolyabb esés következhet be a kötvényárfolyamokban), ami jelentős veszteségeket okozhat nekik. Ez általános eladási hullámot indított el a piacokon, a kötvényhozamok így gyors emelkedésbe kapcsoltak januárban.

2018.02.02 10:32 Nyakunkon a rég várt összeomlás - Európa megmenekülhet, Amerika viszont bajban van

Az eszközvásárlási programok kivezetése, illetve a monetáris politika lassú szigorodása több csatornán keresztül is negatívan hat a vállalatok működésére és a részvényeik árazására: nőnek a kamatterhek, romlik a vállalatérték, vagyis a részvények relatív értelemben még drágábbá válnak.

A kamatkörnyezet szigorodásával kapcsolatos várakozások felerősödését csak tovább fűtötte a február 2-án közzétett amerikai munkaerő-piaci statisztika, azon beül is az órabérek emelkedésére vonatkozó mutató. Önmagában az, hogy januárban éves alapon 2,9%-kal nőttek a bérek, még nem olyan aggasztó tény a kötvénypiaci befektetők számára, hiszen 2% körüli infláció mellett ez visszafogott, a termelékenység növekedésével nagyjából megegyező ütemű reálbér-emelkedésre utal, így nem jelez munkaerő-piaci túlfűtöttséget.

Sokkal aggasztóbb viszont, ha a három hónapos mozgóátlagot nézzük ebben az adatban, az alapján ugyanis 4,1%-ra ugrott a béremelkedés (évesített) dinamikája, amire 2008 óta nem volt példa.


Erről az oldalról nézve már okkal aggódhatnak a piaci szereplők, hogy a munkaerőpiac kezd túlfűtötté válni, amit a közel másfél évtizedes mélyponton lévő munkanélküliségi ráta csak még ijesztőbbé tesz. Márpedig, ha a munkaerőpiac túlfűtötté válik, annak előbb vagy utóbb az inflációban is le kell csapódnia, hiszen a bérnövekedés a keresletélénkülésen keresztül felfelé hajtja az árszínvonalat, amire a Fed-nek a korábban vártnál gyorsabb kamatemeléssel reagálhat. Mindemellett persze nem mindegy, hogy a bérek ilyen ütemű emelkedése milyen termelékenység-növekedéssel jár együtt.

  • Amennyiben a termelékenység nagyjából lépést tud tartani a bérekkel, az valószínűleg az egyensúlyi kamatszint (az a kamatszint, amely mellett inflációs nyomás nélkül megvalósul a teljes foglalkoztatottság) felfelé tolódását vonná magával, ami szigorúbb monetáris politikát, ezáltal relatív értelemben még magasabb részvénypiaci értékeltséget eredményezne.
  • Ellenkező esetben, vagyis, ha a termelékenység nem tud lépést tartani a bérekkel, az a vállalati profitmarzsokat nyomás alá helyezné, ami ugyancsak kedvezőtlen a relatíve drága részvénypiacoknak. Jó eséllyel ebben az esetben is végül agresszívebb kamatemelésre kényszerülne a Fed, hiszen a vállalatok a magasabb bérekből fakadó többletköltségeik egy részét áthárítanák a fogyasztóra, ami megint csak inflatorikus hatású lenne.


A bérek emelkedésével kapcsolatban érdemes még egy statisztikát kiemelni. Az ING elemzői rövid írásukban érdekes jelenségre hívják fel a figyelmet: egy átfogó országos felmérés arra az eredményre jutott, hogy 2000 óta nem volt olyan magas azoknak az amerikai kisvállalkozásoknak az aránya, akik a közelmúltban fizetést emeltek dolgozóiknak (sárga vonal), közben pedig több mint 30 éves csúcsra ugrott azoknak az aránya, akik a közeljövőben emelést terveznek végrehajtani (szürke vonal).

Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ
Klikk a képre!


Röviden összegezve: a vállalatok értéke, ezáltal pedig a részvénypiacok teljesítménye szempontjából kulcsfontosságúak lesznek az elkövetkező hónapok inflációs adatai és bérstatisztikái. A piaci szereplők fokozott figyelmet fognak fordítani arra, hogy az amerikai infláció (és emiatt a Fed) tényleg magasabb fokozatba kapcsol-e a közeljövőben, vagy továbbra is fennmarad az a helyzet, amit a közgazdászok a válság utáni időszak egyik legnagyobb talányának tekintenek,

vagyis, hogy a stabil gazdasági növekedés és az alacsony munkanélküliség ellenére miért ilyen gyenge az inflációs nyomás világszerte (Phillips-görbe kilaposodása).


2017.06.28 05:50 Durva elmélet: a robotok miatt alig kapsz majd fizetésemelést?

Ezzel pedig el is érkeztünk a januári amerikai inflációs adathoz, amit holnap délután tesz közzé a statisztikai hivatal. Az elemzők arra számítanak, hogy az energiaárak (olaj) bázishatása miatt csökkenni fog az éves index értéke, az azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben.

Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ


Az ING szakértői szerint a bázishatás következtében 1,9%-ra mérséklődhet az éves bázisú infláció, a következő hónapok során azonban várhatóan emelkedni fog, olyannyira, hogy júniusra akár a 3%-ot is elérheti. Állításukat a New York-i Fed által készített inflációs mutatóval (szürke vonal) támasztják alá, amely az elmúlt években (kb. 15 hónapos késéssel) viszonylag megbízhatóan előrejelezte az amerikai maginfláció (sárga vonal) alakulását, ezáltal pedig az általános inflációs trendet.

Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ
Klikk a képre!


Az Amplify Trading befektetési szolgáltató cég vezetője, Piers Curran a CNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ha a januári amerikai inflációs adat a várakozásoknál kisebbet esik decemberhez képest (1,9%-2% körüli adat esetén), az újabb eladási hullámot indíthat el a tőzsdéken. Ellenkező esetben átmenetileg megnyugodhatnak a piaci szereplők.

Bár ennyire egyértelműen nem lehet elválasztani, hogy 1,7%-os inflációs adattól megnyugodnának a befektetők, miközben egy 1,9-2%-os adat újabb eladási hullámot okozna a piacokon, azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az elkövetkező hónapok inflációs adatait fokozott piaci érdeklődés (és volatilitás) fogja kísérni. Az is nagyon fontos persze, hogy az amerikai jegybank az infláció esetleges gyorsulását mennyire értékeli tartós folyamatnak, vagy éppenséggel átmeneti gyorsulásnak, hiszen az alapvetően befolyásolhatja a monetáris politika jövőbeli pályáját, illetve a vele kapcsolatos befektetői várakozásokat.(Címlapkép forrása: Bryan R. Smith /Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium