Idén másodszor emelt árat a posta

2018. május 16. 08:58    
nyomtatás
 
A januári általános áremelés után mától újabb, célzott áremeléseket hajtott végre díjszabásában a Magyar Posta, ami azt jelenti, hogy a lakosság körében leggyakrabban használt levélfeladási szolgáltatások nem drágulnak, de a nehezebb levelekért és az ajánlott és a tértivevényes levelekért már igen, sőt egyes csomagküldési kategóriák árai tavalyhoz képest akár 20%-kal is drágultak - hívja fel a figyelmet a 24.hu.


A Magyar Posta május 2-án tette közzé, hogy újabb áremelésekre készül bizonyos szolgáltatásoknál. Amint rámutattak:
  • drágább lesz mától a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 grammot elérő vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelet feladni és
  • mától az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.
  • A belföldi csomagszolgáltatások díjaiban is lesznek változások, így például az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára minimálisan változik, a leggyakoribb 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig - szintén 2 kilogrammig - 50 forinttal kell majd többet fizetni.

A közlemény nem tért ki rá, de a 24.hu most arra mutat rá, hogy bár az ígéret szerint 3%-os, az inflációnak megfelelő lesz az átlagos áremelés a Postánál, de

a legnépszerűbb csomagküldési szolgáltatások díjai - az októberi drágulással együtt - átlagosan bőven 3 százalék felett emelkednek. Sőt, a tavalyi csomagküldési árakhoz képest egyes kategóriákban akár 20 százalékkal is többet kell fizetnünk mától.


Így például:
  • az egyik legnépszerűbb MPL Netcsomag (az MPL a Posta csomagküldő cége) "S" mérete az októberi 1490 forintról 1790 forintra emelkedik házhoz szállítás esetén (20 százalékos emelés), míg Postaponti kézbesítés esetén 1150 forintról 1400 forintra
  • a belföldi Postacsomag 2 kilogramm alatti súly esetén az októberi 1490 forint helyett május 16-tól 1550 forint lesz
  • a MPL Üzleti Csomag a 2 kilogrammos súlyig az októberi 1690 forintról 1790-re módosul, Postaponti kézbesítés esetén 1320-ról 1400 forintra.
  • Nem változik viszont a csomagautomata szolgáltatás ára, marad a 889 forint, amely egységes minden méret esetén.


Drágulhat a webáruházakból a rendelés

A lap szakértői meglátásokra hivatkozva azt is írja, hogy a csomagküldés folyamatos drágulására már lehetett számítani, mivel az online kereskedelem robbanásszerű növekedésével nem tudnak lépést tartani a logisztikai szolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy nincs elég futár, illetve jelentős béremeléseket kell feléjük tenni, ráadásul az üzemanyagköltségek is jócskán drágultak az utóbbi időszakban az olajárak ugrása és a forint gyengülése miatt.

Szakértők szerint az állami vállalat díjemelése további áremelkedéshez vezethet az online kereskedőknél, illetve a kisebb (napi 300-400 csomagot szállító) webáruházak működésére lehet kedvezőtlen hatással - mutat rá a lap.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium