Idén vége lehet az EKB pénznyomtatásának

2018. január 3. 16:30    
nyomtatás
 
Az euróövezeti konjunktúra fellendülésének köszönhetően jó esély van rá, hogy az idén le lehet zárni az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programját - véli Ewald Nowotny, az osztrák központi bank kormányzója.


Nowotny, aki az EKB igazgatótanácsának is tagja, a Süddeutsche Zeitung szerdai számában kifejtette: ha a gazdaság továbbra is jól teljesít, az idén kifuthat a program. A bankvezető az eurózóna következő két-három évét nagyon optimistán látja, de hangsúlyozza, hogy egyetlen fellendülés sem tart örökké, "ezért a pénzpolitika normalizálását nem lehet soká halogatni, hogy szükség esetén ismét expanzív gazdaságpolitikát lehessen bevezetni".

Az EKB 2015 márciusában indította el kötvényvásárlási, úgynevezett mennyiségi könnyítési programját, amelynek keretében a múlt év végéig havi 60 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket és más értékpapírokat. A gazdasági helyzet javulásával a vásárlásokat januártól havi 30 milliárd euróra csökkentették, de a programot szeptemberig folytatják. Az eddig összese 2,55 ezer milliárd eurót igénybe vevő program volt az EKB legfontosabb eszköze a gazdaság fellendítésére és a megítélése szerint túl alacsony infláció felszítására.

Nowotny azonban hangsúlyozta: az EKB mérlegfőösszege nem változik, mert a bank a program kifutása után is újakkal helyettesíti a lejáró kötvényeket, és csak egy következő fázisban nem pótolja a kifutó papírokat. Addig azonban eltelik néhány év, időközben pedig kis lépésekben emelni kell a 2015 márciusa óta nulla százalékos irányadó kamatot - mondta az osztrák központi bank elnöke.

Az eszközvásárlási program beindítása óta viták kereszttüzében áll, különösen német részről támadták keményen. Jens Weidmann, a német központi bank elnöke azt hangoztatta: az olcsó pénz lehetővé teszi a kormányok számára, hogy halogassák a szükséges, de fájdalmas reformokat, továbbá a kötvényvásárlási program összemossa a fiskális és a monetáris politikát.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium