India is beszáll a kereskedelmi háborúba

2019.06.16 09:38

Amerikai termékekre vetnek ki vámot.

India büntetővámot vezet be vasárnaptól 28 amerikai importtermékre, válaszul arra, hogy a washingtoni kormány június elsején kivonta Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences - GSP), amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta (1976 óta) működő amerikai kereskedelmi program.

A GSP egyebek mellett lehetővé teszi a benne részt vevő országoknak mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba. India esetében ez akár 5,6 milliárd dollár összértékű importterméket is érinthet.

Az újabb kölcsönös intézkedésekkel tovább súlyosbodik a két ország közötti kereskedelmi vita. India 2018 júniusában már megemelte a vámot többségében az Egyesült Államokból importált számos árucikkre, válaszul a Trump-kormány által tavaly
márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra.

A most bevezetett indiai büntetővámok például olyan amerikai mezőgazdasági termékekre vonatkoznak, mint a mogyorófélék, a lencse, az alma. Az indiai adó- és vámhivatal hangsúlyozta, hogy más külföldi országok esetében marad ezeknek a termékeknek a korábbi vámszintje.

További ajánlataink

Zacher Gábor is elmondta a véleményét energiaital-ügyben

Beszélni kellene arról, hogy a rendszeres fogyasztásnak milyen hatásai lehetnek.

Szerdán és csütörtökön nagyon résen kell lennünk

Záporoznak majd a fontos adatok és bejelentések.

Egyre nagyobb a gond Németországban

Gyenge a konjunktúra.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF