Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság

2019. augusztus 13. 07:45  english version   
nyomtatás
 
A második negyedévben 4,7%-kal növekedhetett a magyar gazdaság a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése szerint. Amennyiben a piaci konszenzus helyesnek bizonyul, akkor továbbra is dinamikus GDP-növekedést jelenthet holnap a KSH, igaz, az első negyedéves 5,3%-os tempóhoz képest már lassulunk.


Az első negyedévben kirobbanó erőt mutatott a magyar gazdaság, hiszen közel 20 éve nem látott ütemben növekedett. Az 5,3%-os GDP-növekedéshez egyaránt hozzájárult a gyors bérnövekedés, a foglalkoztatás bővülése, az uniós források költése, a magánberuházások lendületes élénkülése. Sőt, még az is, hogy a feldolgozóipar kapacitásbővítései ellensúlyozni tudták a lanyhuló európai gazdaság miatt csökkenő külső keresletet. Az állam is erőteljesen támogatta ezt a növekedést keresletélénkítő gazdaságpolitikájával: negatív reálkamattal, gyenge forinttal, laza költségvetéssel, intenzív uniósforrás-felhasználással, bérnövekedés-ösztönzéssel. Egyszóval ebben az időszakban minden összejött.

2019.06.25 10:32 Nem mázli és nem csoda: Miért nő 5%-kal a magyar gazdaság?

A fő kérdés, hogy a második negyedévben ugyanilyen tempóban folytatja-e a menetelést a magyar gazdaság.

Az eddig beérkezett havi frekvenciájú adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarországot is elérte a gazdasági lassulás


- mondja Virovácz Péter. Az ING vezető elemzője a 4,7%-os piaci konszenzushoz képest kissé alacsonyabb, 4,5%-os GDP-növekedést vár. Azt ő is hozzáteszi: az első negyedév kiemelkedő teljesítménye után várhatóan továbbra is robusztus marad a GDP-növekedés: a teljesítmény még mindig elég lehet az Európai Unió élmezőnyébe. Az első negyedévhez képesti lassulás várhatóan minden területen jelentkezik majd. Virovácz a kiskereskedelmi adatok alapján arra számít, hogy a szolgáltatások (felhasználási oldalról a fogyasztás) növekedéshez való hozzájárulása mérséklődik, de továbbra is a legfontosabb eleme marad a gazdaság teljesítményének. Az ipar lassulása a nettó export hozzájárulását mérsékelheti számottevően, miközben az építőipar jelentős fékezése (főként a bázishatás és a kapacitáskorlátok nyomán) a beruházások csökkenő hozzájárulásában érhető majd tetten. Egyedüli tételként a mezőgazdaság lehet, ami negatív kontribúciójával ténylegesen visszahúzhatta a GDP-növekedést a második negyedévben.

Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság


A havi adatok és a friss előrejelzések alapján a magyar gazdaság a második negyedévben is immunis lehetett a nemzetközi környezet drasztikus romlására. Az ipar és az építőipar termelési volumene ugyan a második negyedévben már nem növekedett tovább az első negyedévhez képest, de éves alapon még mindig jelentős a hozzájárulása a növekedéshez. Számításaink szerint a két gazdasági terület akár 1,5-2 százalékpontot is hozzátehet a GDP-növekedéshez, ez pedig a belső fogyasztási kereslet által húzott szolgáltatások mellett bőven elegendő a robusztus GDP-növekedéshez. Utóbbi kapcsán Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője fogalmaz meg egy negatív kockázatot: a nyugat-európai gazdaságok lassulása a turizmusra is hatással lehet.

Hasonlóképpen látja a makroképet Halász Ágnes, az Unicredit közgazdásza.

Az összkép nem változott lényegesen az első negyedévhez képest: a növekedés hajtóerőit továbbra is a lakossági fogyasztás és a beruházások jelenthették, és az általuk támasztott kereslet stabil alapot biztosított a szolgáltatások és az építőipar magas dinamikájához. Mindeközben a kedvezőtlenebbé váló külső környezeti hatások az ipar és a külkereskedelem romló teljesítményén keresztül az előző negyedévhez képest erőteljesebben hűtötték a gazdaságot, a némileg alacsonyabb növekedési adat is döntően ennek tudható be.

Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság


Az első fél év erős adatai az elemzőket sokkal optimistábbá tették az idei gazdasági növekedést illetően. Májusban úgy gondolták, hogy 3,8%-os lehet az idei átlagos GDP-növekedés, most ez óriásit ugrott, és 4,5%-os bővülésre számítanak. Ez természetesen lanyhább második fél évet jelent, ám a lassulás visszafogott lehet.

Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság


Jövőre viszont már karakteresebb fékezést láthatunk, így a 2020-as növekedés 3% körülire mérséklődhet. Amennyiben valóban ez a pálya vár a magyar gazdaságra, sok okunk rövid távon nem lehet panaszra: a 2013 és 2020 közötti átlagos GDP-növekedés 3,6% lenne.

Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium