Irán megpróbált eltéríteni egy tankerhajót, de egy brit fregatt közbeszólt

2019. július 11. 08:27    
nyomtatás
 
Megpróbált egy brit tankerhajót feltartóztatni öt iráni őrnaszád, majd arra kényszerítették volna, hogy iráni vizekre hajózzon. A próbálkozásnak a brit haditengerészet egy fregattja vetett véget - állítják amerikai hivatali források.


A brit zászló alatt hajózó British Heritage tanker a Perzsa-öböl keleti résznél hajózott, amikor iráni őrnaszádok vették körül és rádión arra utasították, hogy vegyen célba iráni vizeket. A HMS Montrose, a brit haditengerészet egy Duke-osztályú fregattja viszont pár kilométerre a helyszíntől figyelte a tanker útját és beavatkozott.

A Montrose beállt a tanker és az iráni őrhajók közé, majd arra utasította rádión a perzsa ország tengerészeit, hogy vonuljanak vissza. A kérésnek eleget tettek. Az őrhajók - amerikai források szerint- az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartoztak.

Az incidensre rövidesen azután került sor, hogy az Egyesült Királyság eltérített egy iráni tankert Gibraltár partjainál, amely Szíriába szállított olajat, megsértve ezzel az országra kiszabott nemzetközi szankciókat. Hasszan Rouháni, Irán elnöke ekkora arra figyelmeztetett, hogy az incidensnek "következményei lesznek."

Az Egyesült Államok most egy olyan megoldás kialakításán dolgozik, amely megvédené a Hormuzi-szoroson áthaladó tankerhajókat, hiszen többet is közülük támadás ért az elmúlt hónapokban. Egy lehetséges módja ennek az lesz, hogy a hajók anyaországának haditengerészetet kíséretet biztosítana a tankereknek, míg az Egyesült Államok megfigyelőműszerekkel segítené a műveleteket.

Az incidens enyhén feljebb küldte az olaj árfolyamát, a WTI 0,65%-ot, a Brent 0,97%-ot drágult.

Irán megpróbált eltéríteni egy tankerhajót, de egy brit fregatt közbeszóltForrások: ABC News, BBC, Wikipedia.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium