Előfizetői tartalom

Itt a kínai GDP-adat: nem lassult a világ második legnagyobb gazdasága

Portfolio
Az első negyedévben a kínai gazdaság teljesítménye 6,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elemzők arra számítottak, hogy a fokozatos lassulás jegyében Peking 6,3%-os GDP-növekedésről számol majd be, vagyis az adat enyhe pozitív meglepetést jelent. Az előző negyedévben szintén 6,4%-os volt az éves GDP-bővülés, vagyis a világgazdasági (és különösen az európai) konjunktúra érezhető gyengülése ellenére Kína gazdasága nem lassult.

Az erősnek mondható adat kapcsán az elemzők az első kommentárjaikban (azon kívül, hogy a GDP-adatot hagyományosan manipuláltnak és a megbízhatatlannak tartják) azt emelik ki, hogy a lassulás elodázásában a kormányzat hitelezésélénkítési akcióinak hatása lehetett szerepe.Éppen a monetáris lazítás és a hitelfelfutás miatt tűnik a lassuló trend megtorpanása ideiglenesnek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés