Itt a nagy Brexit-terv! Úgy lépnek ki, hogy szinte bent maradnak

MTI, Portfolio
2018. július 12. 16:12    
nyomtatás
 
Szoros együttműködést tervez az EU-val a brit uniós tagság megszüntetését bemutató dokumentum.


A brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) által csütörtökön nyilvánosságra hozott 104 oldalas dokumentum azoknak az indítványoknak a részletes kifejtése, amelyeket Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a brit kormányfők vidéki rezidenciáján, Chequersben tartott múlt pénteki kihelyezett kormányülésen fogadtak el az unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora látni szeretett volna.


A javaslat lényege, hogy közös, az ipari és a mezőgazdasági árucikkek kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja a brit kormány az Európai Uniónak. A vámunióból a szavak szintjén kilépést javasol a terv, de a valóságban, közös uniós szabálykönyv alapján történő vámolást és egyéb megoldásokat javasol, amelyekkel lényegében benne maradna a vámunióban is (azért, hogy az északír-ír határon ne kelljen felállítani a fizikai határellenőrzést).

A javaslat tehát a "puha Brexit" irányába mutat, a nagy kérdés az lesz, hogy mit szól ehhez az EU, és milyen feltételeket támaszt.

Boris Johnson, a tory frakció frontembere hétfőn le is mondott külügyminiszteri tisztségéről, és ugyanaznap távozott a DExEU-tárca addigi vezetője, David Davis is. Mindketten a Brexit-folyamat irányával kapcsolatos súlyos fenntartásaikkal indokolták döntésüket. Lemondásuk hátterében az volt, hogy mindketten lazább együttműködést tartottak volna célszerűnek az EU-val a kilépés után.

A témában hét eleji bemutató és értelmező cikkeink:

2018.07.09 22:30 Megvan az új brit külügyminiszter

2018.07.09 16:04 Hullanak a kemény Brexit nagy emberei: a külügyminiszter is lemondott (2.)

2018.07.09 06:55 Lemondott a Brexit-ügyi miniszter!

2018.07.10 20:37 Merkel kommentálta az új Brexit fejleményeket

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium