Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború

MTI, Portfolio
2018. március 13. 13:48  english version   
nyomtatás
 
A világgazdaság az utóbbi hét év legerősebb ütemével, 3,9 százalékkal növekedhet idén a kereskedelem és a beruházások bővülésének köszönhetően, de Donald Trump amerikai elnök protekcionista politikája fenyegetést jelent a kedvező kilátásokra, egy kereskedelmi háború ugyanis veszélybe sodorhatja a növekedést - figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett időközi gazdasági előrejelzésében.


A párizsi székhelyű szervezet szakértőinek becslése szerint idén és jövőre is 3,9 százalékkal - 2011 óta a legerősebb ütemben - növekedhet a világgazdaság a 2017-ben elért 3,7 százalék után. Az előrejelzést 2018 és 2019 esetében 0,3 százalékponttal javították a legutolsó, novemberben kiadott jelentéshez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság bővülésének üteme megközelítette a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző két évtized 4 százalék körüli átlagát. A felfelé módosítást több tényező indokolta.

Egyrészt a beruházási aktivitás világszerte a korábban vártnál gyorsabban élénkül, másrészt a nemzetközi kereskedelem volumene 2017-ben hat éve nem látott ütemben növekedhetett, ami a magas üzleti és fogyasztói bizalommal társulva kedvező képet fest a jövőre nézve.

Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború
Klikk a képre!

Megjegyzés: A bal oldali ábrán a beruházási aktivitás GDP-növekedési hozzájárulása látható az USA, az euróövezet, India, illetve az összes többi ország esetében. A jobb oldali ábra a világkereskedelmi volumen éves változását mutatja.


Emellett a világgazdasági növekedés gyorsulásához érdemben hozzájárulhat a tavaly decemberben elfogadott amerikai adócsökkentés is, ami rövid távon nagy löketet adhat az USA GDP-bővülésének. Az új előrejelzés szerint idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal gyarapodhat az Egyesült Államok hazai összterméke, a novemberi várakozásokhoz képest a 2018-ra várható növekedés ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal emelték. Az OECD azonban arra is figyelmeztetett, hogy a vállalatok adóterheit csökkentő politika csak rövid távon kedvez az amerikai gazdaságnak, középtávon már óvatosnak kell lenni, mert az még nagyobb költségvetési hiányt okozhat és fokozhatja az inflációs nyomást.

A világgazdaság tehát gyorsuló ütemben növekedhet idén, ezzel párhuzamosan viszont fokozott kockázatot jelent egy kereskedelmi háború kitörése, most, hogy Trump bejelentette vámintézkedéseit.

Ez kétségtelenül fenyegeti a fellendülést és a foglalkoztatottságot. Fontos, hogy csökkentsük a feszültségeket, mert meglehetősen nagy károkat okozhat egy kereskedelmi háború kitörése.

- jelentette ki Alvaro Pereira, az OECD főközgazdásza, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer megóvása.

Egy kereskedelmi háború kitörése mellett a világszerte magas eladósodottság is problémákat okozhat, hiszen a monetáris politika szigorodásával párhuzamosan növekedni fognak az adósságszolgálat terhei. Ez a nagy jegybanki irányváltás egyben azt is jelenti, hogy megnő a veszélye egy nagyobb eszközár-korrekciónak (részvény, kötvény, ingatlan), különösképp a kockázatosabb eszközosztályokban, ami - ha mindez gyorsan történik - jelentős pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoz magában - figyelmeztet az OECD.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium