Előfizetői tartalom

Jövőre 5%-os többlet lehetne a büdzsében

Portfolio
5-5,5 százalékos szufficittel zárhatna a jövő évi költségvetés, ha valódi önkéntes alapon történne az állami pillérbe való átlépés. Ám az erőszakos átléptetés miatt az EU nem engedi elszámolni a 2800 milliárd forintos nyugdíjvagyont, így pedig arra is van esély, hogy 3 százalék felett marad az államháztartási hiány - latolgatja az Index a nyugdíjátalakítás uniós költségvetési elszámolásának lehetséges formáit. Arról is dönthet Brüsszel, hogy ha bemennénk a bűvös határ alá, akkor sem szűnne meg ellenünk a túlzottdeficit-eljárás. Az állam hirtelen 100-150 milliárdos részvénypaketthez jut az OTP-ben és a Molban.

A magánnyugdíjpénztári pénzek állami költségvetésbe való becsatornázásának technikai részletei még nem ismertek pontosan, de az már most megjósolható, hogy mikor fog pénzhez jutni az állam, melyik évben vagy években költheti el, élheti fel a 12 évnyi megtakarítást, hogyan kell mindezt lekönyvelni, és hogy ki fogja kezelni a pénztártagok által áthozott óriási, maximálisan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés