Aggasztó munkaerőhiány? Van elég dolgozó, csak meg kellene találni

2016. október 12. 17:25    
nyomtatás
 
Fejlődni képtelen cégek, elmaradozó projektek - egy-egy cégnek már a fennmaradását fenyegeti az aggasztó méreteket öltő munkaerőhiány. Amikor nincs erőforrás a külső piacon, érdemes a belső, saját piacra összpontosítani, így akár 10-15 százalékkal csökkenthető a munkaerő iránti igény.


"Egy komplett generációnyi informatikus hiányzik Magyarországról", "Már az irodai sörcsapra sem ugrik az informatikus", "Van elég dolgozó, csak meg kellene fizetni" - ez csak néhány a sajtó nem régi IT-munkaerőhiánnyal foglalkozó szalagcímeiből. A felsorolt címekből a legutolsóval ért egyet Otti Csaba, a Personal Hungary HR IT Rendszerek szakértője, bár ő inkább úgy mondaná: van elég dolgozó, csak meg kellene találni.

A rejtélyes fekete doboz


Simán lehetséges, hogy a dolgozó ott van a cég berkein belül. A munkavállaló sok cégnél rejtélyes fekete dobozként működik: teszi a dolgát, rengeteg adat és információt gyűjt össze. Megismeri a saját szaktudását, van egy elképzelése képességeiről, tudja, hogy hogy érzi magát a munkahelyen, mi mozgatja, foglalkoztatja őt, objektív és szubjektív szempontok alapján értékeli a munkatársait és a vezetői. Az információk azonban ott maradnak ebben a fekete dobozban, aminek senki sem ismeri tartalmát. Otti Csava szerint amikor a cég jól működik, és semmi sem zavarja növekedésben, megteheti, hogy együtt él ezzel a tudatlansággal. Amikor azonban létszámhiány van, akkor ez megengedhetetlen, mert eljön az a pillanat, hogy már nem tud működni.

Csodaszer a kompetenciamenedzsment?


Ha munkaerőhiány támad, nem kell rögtön a külső piachoz fordulni segítségért, elég lehet megismerni és nyilvántartani a cég berkeiben dolgozók kompetenciáit - nemcsak a végzettséget, hanem a készségeket, tudást és a soft skilleket is. Erre jól bevált szoftveres megoldások léteznek, így nem kell minden egyes alkalmazott képességét papíron tárolni vagy újabb Excel-táblázatba menteni. Ha pedig a korábban emlegetett fekete dobozt is transzparenssé tesszük, akár 10-15 százalékkal csökkenhet a munkaerő iránti igényt, valamint ezzel párhuzamosan a dolgozói motiváció, elégedettség is jelentősen javul.

Egy új projekt felvállalásakor nemcsak az látszik azonnal, hogy van-e olyan munkatárs, aki dolgozott hasonló projekten, hanem azok neve is felmerül, akik rövid képzéssel alkalmassá tehetők a feladatra.


Jóval könnyebb például egy több nyelven beszélő dolgozót spanyolra is megtanítani, mint egy olyat, aki csak magyarul beszél, ezen kívül nagy esély van arra, hogy őt ez valóban érdekelni is fogja és lelkesen tanul.

A programozó kódírással foglalkozzon, ne emailezzen


Emellett a meglévő munkatársak hatékonyságának növelésével is enyhíthetünk a munkaerő gondokon: ha egy cég felméri, mire megy el értékes munkatársaink ideje, meglepő eredmények szoktak születni.

Például egy informatikával foglalkozó cégnél kiderült, a programozó munkaidejéből csupán két órát foglalkozott kódírással, több ideje ment el dokumentáció írásával és emailek megválaszolásával. Világossá vált, hogy a cégnek nem drága programozóra van szüksége, akiből nincs választék a piacon, hanem egy olyan munkatársra, aki ezeket az adminisztrációs munkákat elvégzi helyette

- mondta a Portfolio-nak a szakértő.

Ráadásul az a programozó, aki jó a kód megírásában, a legritkább esetben szeret ügyfelekkel kommunikálni, e-maileket megírni, azaz ha ezeket a feladatokat kiszervezzük adminisztrátori szintre, akkor a programozó boldogan írja a kódját és egy jóval alacsonyabb bérköltségű asszisztens sokkal hatékonyabban megírja az ügyfelek emailjeit.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium