Katasztrófa előtt: a szakadék széléről fordul vissza az európai ország?

2018. június 13. 18:37    
nyomtatás
 
Májusban évek óta először fordult elő, hogy többen vándoroltak be Litvániába, mint ahányan elhagyták az országot - idézi a Bloomberg a helyi statisztikai hivatal adatait. Ez fontos fordulópont lehet Európa leggyorsabban fogyó országa szempontjából, bár még korai lenne hátradőlni.


Amióta ezzel kapcsolatban adatokat gyűjtenek, azóta nem volt példa arra, hogy többen vándoroljanak be Litvániába, mint ahányan elhagyják az országot. Májusban viszont 3627 bevándorló mellett 3084 kivándorlót regisztráltak. A Bloomberg által idézett statisztika 2015-ig visszamenőleg tartalmaz adatokat, azóta biztos nem volt ilyen.

A javulásért elsősorban az ukrán és fehérorosz bevándorlók felelősek. Azonban az ő érkezésük alig enyhít Litvánia valódi problémáján: az balti ország népessége a leggyorsabban fogy Európában, 1990 óta lakosságának majdnem negyedét veszítette el. Jelenleg 2,8 millióan élnek az országban, és ahogy Kelet-Európában szinten mindenhol munkaerőhiánnyal küszködik a gazdaság, amin béremelésekkel próbálnak segíteni.

A litvánok évtizedek óta nagy számban vándorolnak ki Nyugat-Európába a magasabb bérek reményében, az egyik fő célországuk Nagy-Britannia maradt a Brexit ellenére is. Néhányan később évek múltán visszatérnek, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy tartósan pozitívba fordítsa a vándorlás egyenlegét. Az ország problémájára már az IMF is felhívta a figyelmet, a Valutaalap májusban úgy fogalmazott, hogy a népesség csökkenése a gazdasági növekedést is ronthatja, így középtávon is csak 2 százalék körüli bővülésre lehet képest a litván gazdaság.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium