Katasztrofális háború robbanhat ki a nagyhatalmak között - Oroszország vagy az USA lép először?

MTI, Portfolio
2018. december 6. 09:11    
nyomtatás
 
Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint háborús helyzettel fenyeget az amerikai-orosz ellentét, a NATO lépni fog Oroszország ellen, mert az megsérti a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) rendelkezéseit, emiatt pedig egyre bizonytalanabb helyzet alakul ki Európában.Az oroszok új rakétarendszere konkrét fenyegetést jelent


Donald Trump amerikai elnök október végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsértette az 1987-ben aláírt egyezményt.

A NATO konkrétan arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország bizonyíthatóan új rakétarendszert fejlesztett ki és hozott létre, amely teljes mértékben megsérti a kulcsfontosságú szerződést, amely 30 éven át őrizte a NATO, partnerországai és az egész világ biztonságát.

Ezzel kapcsolatban a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán tartózkodó Mike Pompeo korábban kijelentette: Oroszország a 9M729 Novator (amerikai besorolás szerint SSC-8) jelzéssel ismert, földi indítású, közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekből több ütegre valót fejlesztett ki. Az amerikai álláspont szerint ez megsérti a szerződést.

Hatótávolsága közvetlen fenyegetést jelent Európára
- hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője.

Az új rakétarendszerrel Hollandiáig el lehet lőni


A fenti eseményekkel kapcsolatban Kis-Benedek József az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában kijelentette, úgy látszik, hogy Oroszország harminc év után felmondja a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő által kötött megállapodást.

A biztonságpolitikai szekértő elmondta: tény, hogy Oroszország a megállapodás szerint túl nagy hatótávolságú fegyvert állított fel. A kihelyezett SSC-8 típusú rakétarendszernek 2500 kilométer a lőtávolsága, ami azt jelenti,

hogy Oroszország nyugati részéről Hollandia vonaláig bárhová el lehet lőni vele.


A szakértő arra is kitért, hogy helyes döntésnek tartja Magyarország növekvő koszovói és afganisztáni szerepvállalását. A magyar katonák számára hamarosan végett ér a ciprusi misszió, de a felszabaduló kapacitást ismét felajánlja Magyarország a NATO számára, ezzel is tartva magát választott politikájához, a nyugat-balkán védelméhez.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium