Kemény kritikát kapott Trump: "Ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre"

MTI
2018. május 16. 18:33    
nyomtatás
 
"Szeszélyes magatartása" miatt bírálta Donald Trump amerikai elnök kormányzatát szerdán, néhány órával a 28 uniós tagállam vezetőinek szófiai tanácskozása előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.


Manapság új jelenségnek, az amerikai kormányzat szeszélyes magatartásának vagyunk a tanúi.

- jelentette ki Tusk az amerikai elnöknek az iráni atomprogram és a nemzetközi kereskedelem kapcsán tett nagyhangú döntéseire utalva, amelyekre az uniós tagállamok kollektív választ kívánnak adni.

Ha Trump elnök legutóbbi döntéseire gondolunk, azt mondhatnánk, hogy ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre. Őszintén szólva az EU hálás lehet. Neki köszönhetően minden illúziónktól megszabadultunk. Tudomásul vettük, ha segítségre van szükségünk, csak magunkra számíthatunk

- tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

A 28 tagállam vezetői munkavacsora keretében találkoznak a bolgár fővárosban szerda este, egy nappal a hat balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Macedónia és Szerbia) vezetőivel tartandó csúcstalálkozó előtt. A találkozó célja, hogy az unió szorosabbra fűzze kapcsolatát a térséggel, amelyben Oroszország ki szeretné terjeszteni a befolyását.

Az EU és Donald Trump közötti feszültségek azonban teljesen felborították az európai vezetők napirendjét. A Huszonnyolcak mindenekelőtt töretlen egységet akarnak felmutatni a Fehér Ház jelentette kihívásokkal, így az iráni atomalku amerikai felmondásával és a Teherán elleni amerikai szankciók újbóli bevezetése által érintett uniós vállatokkal kapcsolatban - mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

A Teheránhoz fűződő gazdasági érdekeiket megvédeni szándékozó tagállamok megvitatják egy tiltó törvény alkalmazásának lehetőségét, amely megvédené az Iránban működő cégeiket az amerikai büntetőintézkedések ellen.

A tagállamok ezen felül állandó felmentést szeretnének elérni az amerikai vámtarifák alól, május 31-e után ugyanis lejár az ideiglenes mentesség, ezt követően pedig életbe léphetnek az Egyesült Államokba irányuló acél- és alumíniumexportot sújtó vámok.(címlapkép forrása: FREDERICK FLORIN / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium