Keserves hónapok után életjeleket adott magáról a német gazdaság

2019. május 15. 08:50    
nyomtatás
 
Negyedéves alapon 0,4%-kal bővült a német GDP az idei első negyedévben, ami érdemi gyorsulást jelent a tavalyi utolsó negyedéves stagnáláshoz képest. Ezzel az éves növekedési dinamika 0,6%-ról 0,7%-ra nőtt, ami még mindig meglehetősen gyenge teljesítményt jelez, ugyanakkor reményt adhat, hogy a legrosszabbon már túl van Európa gazdasági motorja.


A német (és vele az euróövezeti gazdaság) tavalyi gyengélkedését a piaci szereplők nagy része korábban átmeneti jelenségnek tekintette, azóta azonban kiderült, hogy ennél azért többről volt szó. Az elhúzódó rossz teljesítmény idén év elején is kitartott a konjunktrúramutatók alapján, és csak mostanában kezdenek látszódni a javulás jelei.

2019.05.07 09:29 Próbál talpra állni Németország, de nagyon nehezen megy neki

Óvatos optimizmusra adhat okot, hogy a német statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján az idei első negyedévben negyedéves alapon 0,4%-kal bővült a német GDP, ami érdemi gyorsulást jelent a tavalyi harmadik negyedéves -0,2%-hoz, illetve a negyedik negyedéves stagnáláshoz képest. Az éves növekedés ezzel 0,6%-ról 0,7%-ra gyorsult, ami még mindig meglehetősen gyenge teljesítményt jelez, ugyanakkor reményt adhat, hogy a legrosszabbon már túl van Németország. A növekedési adatok egyébként megfeleltek a Reuters elemzői konszenzusának.

Keserves hónapok után életjeleket adott magáról a német gazdaság


Az előzetes adatok szerint elsődlegesen a lakossági fogyasztás, illetve a szárnyaló építőipar húzta magával a német gazdaságot.

Peter Altmaier pénzügyminiszter "első reménysugárnak" nevezte a mai számokat, nyilatkozatában azonban óvakodott a túlzott optimizmustól.

A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok még mindig megoldatlanok. Mindent meg kell tennünk, hogy a szabad kereskedelmet lehetővé tevő, elfogadható megoldások szülessenek.

- fogalmazott, arra utalva, hogy a kereskedelmi háborús konfliktus továbbra is nagy kockázatot jelent a német gazdaság számára. Már csak ezért sem indokolt egyelőre a túlzott megkönnyebbülés.
(Címlapkép: Getty Images Hungary)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium