Két csúfos kudarc után mi jön most a Brexitben?

2019. március 13. 11:17    
nyomtatás
 
Minden idők negyedik legnagyobb arányú, 149 fős, leszavazását szenvedte el tegnap Theresa May kormánya a brit parlamentben a kiegészített Brexit-megállapodás témájában, így ma este a megállapodás nélküli kizuhanásról, holnap pedig várhatóan a Brexit március 29. utánra halasztásáról szavazhatnak a képviselők. A bizonytalanság hatalmas, mert a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyve továbbra is benne van a pakliban, miközben annak esélye is nőtt, hogy az Egyesült Királyság még jó ideig az EU tagja marad. Ezek a napok, beleértve a jövő heti EU-csúcsot is, kritikus fontosságúak az egész Brexit-históriában, hiszen tisztulhat végre valamelyest a kép, hogy melyik forgatókönyvnek mekkora a valós esélye.

2019.03.12 22:04 Hatalmas többséggel szavazták le ma is May Brexit-tervét - Hogyan tovább?Továbbra is benne van a pakliban a no-deal Brexit


Januárban 230 fős, tegnap pedig 149 fős többséggel szavazták le a Theresa May kormányfő erőfeszítéseivel kiegészített Brexit-megállapodást a brit parlamentben, azaz néhány tucat kormánypárti, illetve pár ellenzéki képviselő változtatta csak meg a véleményét a "feljavított" konstrukcióról. Az EU viszont azt mondja: elment a falig, további ajánlatai nincsenek és nem is akar már tárgyalni.

2019.03.12 21:13 Kemény üzenet az EU-tól: ennyi volt, nincs több tárgyalás a britekkel

Éppen ezért valós továbbra is annak a veszélye, hogy az Egyesült Királyság végül a brit parlament többsége által elfogadott megállapodás nélkül esik ki az EU-ból akár úgy is, hogy a március 29-én esedékes Brexitet brit kérésre elhalasztják a jövő heti EU-csúcson. Ha ugyanis a britek rendezett kilépést szeretnének, akkor valamikor egy megállapodási szövegre mindenképpen rá kell bólintania a többségnek. Ennek esélye azonban a tegnapi brit szavazást látva korlátozott és éppen ezért nem véletlen, hogy ma ismét arra figyelmeztetett Michel Barnier EU-s Brexit-ügyi főtárgyaló: magas a megállapodás nélküli brit kizuhanás esélye.

Hiába szavaznak tehát ma várhatóan jelentős többséggel arra a brit képviselők, hogy ezt a forgatókönyvet elutasítják, ettől ez még bekövetkezhet, ha az EU tényleg nem ajánl más feltételeket és a brit parlament többsége tényleg nem szavazza meg a May-féle a megállapodást valamikor a következő időszakban.


A ma esti esemény mégis fontos, mert egyéni képviselői módosító indítványokról is lehet szavazni, amelyekkel tesztelik majd a képviselők, hogy az egyes alternatív megoldások (Brexit-halasztás, második népszavazás, összességében a kormány mozgásterének korlátozása) irányába milyen az alsóház aktuális hangulata.

A JPMorgan egyébként még mindig úgy látja: összességében annak van a legnagyobb esélye (35% a korábbi 45% helyett), hogy valamikor elfogadja a brit alsóház többsége a May-féle megállapodást, igaz a második Brexit-népszavazás esélyét már 20%-ra emelte 15%-ról, az előrehozott választásokét pedig 15%-ra a korábbi 10%-ról. Emellett a megállapodás nélküli kiesés esélyét 10%-ra teszi, a hosszabb futamidejű Brexit-halasztásét pedig 20%-ra.

Mikorra halasztják el a Brexitet?


A következő napok egyik legfontosabb kérdése, hogy ha ma este elutasítja a többség a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvét, majd másnap várhatóan megszavazza a Brexit halasztásának kérését, akkor az milyen intervallumú halasztást jelent majd. Egyrészt kérdés, hogy ezt ki határozza meg (May jelzése szerint a képviselők megkapják a jogot, hogy maguk döntsék el különböző módosító indítványokkal történő szavazás által) másrészt mit mond minderre az EU, amely eleve alapos indoklást kér a halasztási kérelemhez.

A Commerzbank vezető elemzője szerint a brit kormány és az EU egyeztetése alapján dől majd el a tényleges halasztás intervalluma és nagy kérdés, hogy 2-3 hónapos, vagy akár 12-18 hónapos halasztásról döntenek.


Ha csak 2-3 hónapos halasztás történne, mint ahogy azt egyelőre a brit kormány sugallja, akkor a májusi EP-választások előtt/utáni hetekben megismétlődhetne a mostani dráma: a Brexit előtti napokban sincs a brit parlament által elfogadott kilépési megállapodás és a no-deal Brexit forgatókönyvének erősítése nem feltétlenül áll az EU érdekében.

Éppen emiatt szerintük esélyes, hogy az EU hosszabb, akár 12-18 hónapos halasztásra tesz majd javaslatot, hogy
  • egyrészt legyen idő arra, hogy kiforrja magát brit oldalon a politikai helyzet (lesz-e előrehozott választás a Brexit jókora halasztása miatt, lesz-e második népszavazás és ha lesz, akkor ennek megrendezésére is legyen elég idő)
  • másrészt "becsalogassa" a briteket az újabb EP-választások megrendezésének kötelezettségébe, hogy ezzel akár felbosszantsa a mielőbbi EU-kilépést szorgalmazó képviselőket, hogy szavazzák már meg végre May megállapodását.

A Teneo és az ING Bank helyzetelemzése éppen a fentiek miatt azt hangsúlyozza:

azzal, hogy tegnap a keményvonalas Brexit-pártiak megint leszavazták May megállapodását, valójában a maradáspártiak kerülnek lendületbe (különféle tesztelő módosító indítványokkal), illetve a felpuhított Brexit esélyei nőttek (folyamatos vámunióban maradás az északír-ír tartalékmegoldási helyzet kiküszöbölésére).


A jelek szerint ezek a kilátások előzetesen nem tudtak még több keményvonalas Brexitest felbosszantani annyira, hogy rábólintsanak May megállapodására. A Teneo szerint Theresa May esetleges bukásának kockázatát nem szabad lebecsülni, de nem ez az alapeseti forgatókönyv, mert nem szívesen lépne ebben a megosztott politikai helyzetben senki a helyére.

Összességében tehát ma látszólag lekerül a radarról a megállapodás nélküli Brexit forgatókönyve, de vagy az történik, hogy 2-3 hónappal későbbre tolják ennek esélyét, vagy sokkal tovább bent marad még az Egyesült Királyság az EU-ban, ami alatt a permanens vámunió, esetleg a második Brexit-népszavazás felé haladnak majd a folyamatok. Addig is fizetnie kell majd az országnak a 2014-2020-as uniós költségvetésbe az időarányos hozzájárulását, tehát valójában a bent maradó országok számára ebből a szempontból kedvező a brit vergődés: csökken a menetközbeni kilépés által kiváltott lyuk az EU-s költségvetésben.


Mi lenne, ha kizuhannának a hónap végén?


Ma reggel egyébként a brit kormány közzétett egy anyagot arról, hogy mi történne a vámok terén akkor, ha a mai szavazás átmenne és így március 29-én éjféltől megállapodás nélkül zuhanna ki az Egyesült Királyság az EU-ból. A brit kormány szerdai bejelentése szerint vámmentes lesz a brit import zöme akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A külkereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott intézkedési terv 12 hónapra szól, és célja az esetleges megállapodás nélküli Brexit üzleti és fogyasztói költséghatásainak minimalizálása.

Az átmeneti vámpolitikai csomag alapján a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén a külföldről érkező termékek 87 százaléka lesz vámmentes, az importérték alapján számolva.

Az ismertetés szerint a fennmaradó 13 százaléknyi importértékre különböző vámtételek elegye lépne érvénybe, és ez elsősorban a marha-, a bárány-, a sertés- és a baromfihús-termékeket, valamint egyes tejtermékeket érintene. Ennek célja a brit mezőgazdasági termelők támogatása.

A tervezet kiemeli, hogy az átmeneti időszakban a brit kormány semmiféle ellenőrzést és vámot nem alkalmazna az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban.

Címlapkép forrása: AFP Fotó Tolga Akmen

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium