Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon

2019. augusztus 13. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Júniusban az előzetes adattal megegyező mértékben, 1,8%-kal csökkent az ipari termelés volumene az előző havihoz képest. A mai részletes adatokból az is kiderül, hogy az új rendelések csökkennek, illetve az exportra termelő nagy alágazatok csökkenő teljesítményt mutatnak. Mindez növeli a valószínűségét annak, hogy a júniusi adatokban a gyenge európai konjunktúra első konkrét jeleit látjuk.


Az utóbbi hónapok cikcakkos, "egyszer fel, egyszer le" teljesítménye megtörte az ipari termelés növekvő trendjét. Hogy e a megtorpanás egyszeri (egyébként nem is ritka) jelenség, vagy tartós folyamat, a következő időszakban derül ki. Mindenesetre az európai gazdaság látványos lassulása miatt nem lenne meglepő, ha a mindeddig meglepően ütésállónak bizonyult hazai ipart is végül megfogta volna az exportlehetőségek szűkülése. A helyzet megítélésben bizonytalanságot okoz, hogy júniusban a szoksásonál kevesebb munkanap volt, mint tavaly, ilyenkor a szezonális igazítás (amely elvileg kezelni hivatott az összehasonlíthatóságot)

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon

2019.08.12 16:10 Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele

A ma megismert ágazati bontás a nagyobb ágazatok érdemi termeléscsökkenését mutatja.

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon
Klikk a képre!


Havi alapon a 17 megfigyelt alágból 14-ben esett a termelés. A hektikusság miatt ennek még nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, de az már figyelemre méltóbb, hogy 11 alágban már négyhónapos összevetésben is csökkenést mutat ki a KSH.

A jövőt illetően eligazító lehet a rendelésállomány alakulása, hiszen ez az ipar termékei iránti kereslet változását elvileg jól követi. Az óvatosság azonban itt sem árt, ugyanis az elmúlt időszakban ez a kapcsolat látványosan gyengült, például a szektor jó teljesítménye mellett sem ugrott meg érdemben a rendelésállomány. Mindenesetre a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 11,9%-kal kisebb volt a 2018. júniusinál. Az új belföldi rendelések 4,6, az új exportrendelések 13,0%-kal estek vissza. Az összes rendelésállomány viszont június végén még mindig 2,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon


Ahogy azt már jeleztük, az ipar júniusi gyengélkedése várhatóan még nem hagy erős nyomot a holnap megjelenő második negyedéves GDP-növekedési adaton, így ha jön is lassulás, az inkább a harmadik negyedévtől lehet majd karakteresebb.

2019.08.13 07:45 Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium