Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból

2014. március 10. 05:53  english version   
nyomtatás
 

Lássuk a részleteket!

előző oldal 1 2  

A Portfolio.hu által megkérdezett tőkepiaci szereplők válaszaiból egyértelműen kirajzolódnak az egyes választási kimenetek karakterei. A Fidesz például a várakozások szerint egyértelműen megőrizné a költségvetés stabilitását. Legfeljebb a kisebbségi kormányzás okozna romlást az államháztartási pozícióban. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a piac általában optimista a kormányzati gazdálkodással kapcsolatban: még attól a baloldaltól sem vár jelentős romlást, amelyik 2002-től emelkedő pályára állította az államadósságot. Összességében a gazdasági stabilitást firtató kérdésünkre adott válaszokból az alábbi konszenzusos eredmények születtek:

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból


Míg stabilitási szempontból a Fidesz-formációk szerepeltek egy hajszállal jobban, addig a hosszú távú versenyképesség esélyeit értékelve a jobboldal egyértelműen elvérzik. Úgy tűnik, ez az a terület, ahol a kormányzati teljesítmény megítélése gyenge, de legalábbis az ezzel kapcsolatos várakozások rosszak. Arra a kérdésre ugyanis , hogy "Melyik lenne az ideális kimenetel a hosszú távú versenyképesség szempontjából?" újfent a jobboldali formációk kaptak negatív pontokat. A "Fidesz 2/3" -1,4 pontot ért el, még a kisebbségi kormányzásnál is rosszabbat egy hajszállal. Az Összefogás +1,4 pontot kapott, vagyis 2010-hez hasonlatosan most is az ellenzéki erőtől várná a piac a felzárkózás alapjainak megteremtését. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az egyes kimenetek értékelésében nincs látványosan nagy szórás, a hatos skálán a leginkább és a legkevésbé értékelt kimenet között a különbség csak 2,8 pont.

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból


A tőkepiac szereplőit arról is megkérdeztük újra, hogy mit várnak a forint- illetve kötvényárfolyamokban. Itt is a fentihez hasonló eredmények tükröződtek le. A Fidesz-formációk esetében kis mértékű forintgyengülést, a baloldal esetében minimális erősödést várnak (nyilván minden más tényező változatlansága esetén). Hasonló a minta a kötvényhozamok esetében: kisebb hozamemelkedés jobboldali győzelem esetén, gyakorlatilag stagnálás baloldali kormány alakulására.

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásbólMindkét esetben érdemes megjegyezni, hogy négy évvel ezelőtt a Fidesz kétharmados győzelme esetén kedvező piaci reakciókat vártak az elemzők, vagyis forinterősödést és hozamesést. (Mindkét esetben +1 pont volt a válaszok konszenzusa.) Ugyanakkor azt a piaci szakértők sem gondolják, hogy a választások kimenete a gazdasági teljesítményt rövid távon érdemben változtatná. A 2/3-os Fidesz többség esetén (a négy év átlagában) 1,9%-os éves GDP-növekedést várnak, az Összefogás (azóta már Kormányváltás) formáció sikere esetén pedig 2,1%-os bővülést. A leginkább kedvezőtlen kimenet e szempontból a piaci megítélés szerint a kisebbségi kormányzás lenne, ekkor a konszenzus szerint 1,4%-os éves átlagos gazdasági növekedéssel számolnak.

Érdekes, ám nehezen értelmezhető eredményt hozott az eurózóna csatlakozás várható időpontjára vonatkozó kérdésünk. Eszerint a jobboldal győzelme esetén 2024-25-ös belépési időpontra számíthatunk. Ugyanakkor több válaszoló is azt jelezte, hogy jobboldali győzelem esetén belátható ideig nem tartja valószínűnek a csatlakozást, ezt azonban a konszenzusban nem lehetett számszerűsíteni. Így valószínű, hogy a piaci percepció összességében még későbbi belépési esélyről szól. A baloldal pedig 2020-ra vezetné a közös fizetési övezetbe az országot.

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból 

1. Nagy fordulat
2. Lássuk a részleteket!
előző oldal 1 2  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Páratlan párosítás a NAV nyugtáknál (x)

Az e-Cégkapuban már a helyükre kerülnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium