Kiakadtak a brutális áremeléseken - Forradalom szélén a magyarok kedvelt turistaparadicsoma

2018. január 13. 12:05    
nyomtatás
 
A héten komoly tüntetések kezdődtek Tunéziában, miután a kormány az év elején a legtöbb népszerű termék árát és adóját megemelte, hogy ezzel szedje rendbe a költségvetést. A lépésekben az IMF kérései is szerepet játszottak, az emberek szerint viszont itt az idő, hogy távozzon a vezetés, mely az Arab tavasz után elsőként került hatalomra.Újabb lőporoshordó robbant fel


Komoly tömegtüntetések jellemezték a héten a tunéziai városok utcáit, a helyi rendőrségnek könnygázzal kellett oszlatnia a feldühödött embereket és több mint háromszáz résztvevőt le is tartóztattak. A CNN híre szerint legalább egy halottja is van a tüntetéseknek, melyek múlt vasárnap kezdődtek, amikor az emberek elkezdtek tiltakozni az ország új pénzügyi törvénye ellen, mely egyrészt egy sor termék és szolgáltatás szabott árát emelte meg, másrészt komoly áfa-emeléseket is tartalmazott.

A gazdasági problémákra válaszul a Reuters beszámolója szerint most a kormány felemelte az üzemanyagárakat, emellett a telefonálás és az internethasználat, valamint a hotelszobák ára is lényegesen magasabb lett. Sőt, a New York Times beszámolója szerint a zöldségek és a gyümölcsök ára is megugrott.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy a helyzet rendkívüli, az országuk komoly nehézségekkel néz szembe, de hiszünk abban, hogy 2018 lesz az utolsó ilyen nehéz év Tunézia számára

- próbálta hűteni a kedélyeket Youssef Chahed miniszterelnök.

A kormány természetesen az ellenzéket vádolja a tüntetések szervezésével, de nem csak a klasszikus ellenzéki pártokról beszélnek. Alakult ugyanis egy fiatal mozgalom, mely Fech Nestannow (szabad fordításban "Mire várunk még?") névre keresztelte magát. Az egyik vezető szerint a jelenlegi tunéziai vezetés semmivel sem különb elődeinél, ahelyett, hogy tárgyalna a tiltakozókkal, kriminalizálja őket. Ez az összehasonlítás azért érdekes, mert éppen Tunézia volt az Arab tavasz minta országa, ahol elsőként jutott hatalomra demokratikus vezetés a 2011-ben kirobbant tömegmozgalmak hatására. Az utóbbi években azonban a gazdasági problémákat csak tetézték a terrortámadások és a biztonsági kockázatok. Nem véletlen, hogy az észak-afrikai országnak hét év alatt kilenc kormánya volt.

Egy tüntető a BBC-nek azt mondta, hogy a megélhetési költségek jelentős emelkedése ellen demonstrálnak, példaként említette, hogy a gyógyszerekért is egyre többet kell fizetni, miközben a fizetések nem emelkednek. Szerinte nem most van az áremelések ideje - tette hozzá.

Követel az IMF


Persze Tunéziának nem sok választása van, ugyanis 2015-ben az IMF 2,9 milliárd dolláros hitelcsomagot szavazott meg számára, amiért cserébe komoly reformokat, illetve a költségvetési hiány csökkentését írta elő. Ez azonban egyelőre lassan halad, a deficit a várakozások szerint még tavaly is a GDP 6%-a körül lehetett, idén pedig 4,9%-ra szeretné leszorítani a kormányzat. Az Arab Tavasz előtt, amikor még jöttek a bevételek a turizmusból, 3% körül volt a hiány, azóta azt megközelíteni sem sikerült.

Kiakadtak a brutális áremeléseken - Forradalom szélén a magyarok kedvelt turistaparadicsoma


Ami ellen most tüntetnek, azok valóban fájdalmas intézkedések, de szükségesek. Tunéziának most ilyen fájdalmas reformokra van szüksége

- mondta a CNN-nek Lise Storm, a University of Exeter tanára.

Az IMF többek között azt javasolta az országnak, hogy jelentős leépítéseket hajtson végre a közszférában, hiszen annak költségei az összes kormányzati kiadás felét viszik el. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy nagyrészt befagyasztották a létszámot, viszont részben emiatt 12%-ra kúszott fel a munkanélküliségi ráta.

Tovább nehezíti a kormány helyzetét, hogy a legnagyobb tunéziai szakszervezet az áremelések hatására a minimálbér és a segélyek emelését követeli, amire egy hetet adott. Vagyis könnyen lehet, hogy a következő napokban csak súlyosbodik majd a helyzet, még intenzívebb tiltakozások jönnek.

A címlapkép forrása: Fethi Belaid/AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium