Kiderült, hogyan hangzott Trump mai NATO-ultimátuma és mi történt utána

2018. július 12. 16:22    
nyomtatás
 
Ha jövő januárra nem érik el a tagállamok a saját GDP-jük 2%-át a védelmi kiadások terén, akkor "a magunk útját fogjuk járni" - hangzott az ultimátumszerű kijelentés ma délelőtt a NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnöktől egy résztvevő szerint a Reuters összefoglalója alapján.

2018.07.12 12:32 Válságtanácskozást tartottak a NATO-tagokMivel ez a NATO-ból való amerikai kilépés megpendítéseként is felfogható volt, és sokakat megdöbbentett, a katonai szervezet főtitkára kiküldte a teremből a megfigyelőként meghívott államok (Afganisztán, Grúzia), illetve a 28 tagállam sok diplomatáját és csak a tagállamok vezetői maradtak a teremben Trumppal.

Ez volt az a válságtanácskozás, amelyen aztán sokan jelezték Trumpnak, hogy a 2019-es költségvetést már elfogadták, így nem lehetséges ilyen gyorsan ennyire drasztikusan megemelni a védelmi kiadásokat. Mások azt bizonygatták, hogy már az elmúlt években is meredeken emelték az ilyen jellegű kiadásaikat, illetve egyes tagállamokban nincsenek is olyan célok, amikre értelmesen el tudnának ennyi pénzt költeni.

A hírügynökség összefoglalója szerint a korábban Trump által lekezelő módon megszólított Angela Merkel német kancellár igyekezett megértetni az amerikai elnökkel, hogy országa igenis törekszik a 2017-es 1,2%-os ráta megemelésére, ahogy azt már korábban eldöntötték és a védelmi kiadások megemelése Németországnak is a saját érdeke. Később Trump a sajtótájékoztatón maga is elismerte, hogy valóban példátlan intenzitással növelik a tagállamok a védelmi kiadásaik arányát és

Trump is kimondta: abban maradtak, hogy nem 2019-ben, hanem a következő években kell majd elérnie a tagállamoknak a 2%-os arányt.


A NATO korábbi vállalása az volt, hogy 2024-ig kell ennek megtörténnie, illetve bizonyos kivételek esetén 2030-ig. Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta az ülésen, hogy országa tartja magát a korábbi vállalásához, és 2024-re el fogják érni a 2%-ot a tavalyi 1,8%-os ráta után.

Trump a kemény ráijesztéssel tehát erős elköteleződést "csikart ki" a tagállamoktól, hogy 2024-ig tényleg érjék el a 2%-ot, majd a sajtótájékoztatón már nagy sikerként tálalta, hogy a NATO tagállamok összefogtak és most már sokkal erősebb a katonai szövetség, mint 2 nappal ezelőtt volt és mindez neki köszönhető. Elhangzott a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban egy elég furcsa kijelentés is tőle, erről bővebben:

2018.07.12 12:58 Trump: "én egy stabil zseni vagyok"

Az egyik riporter kérdésére, hogy akkor tehát mégsem fog kilépni a NATO-ból az Egyesült Államok, Trump azt mondta: ez (most) nem szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy ilyet meg lehet-e tenni a Kongresszus jóváhagyása nélkül, az elnök igennel felelt. A hírügynökség azonban azt jegyezte meg: sokak szerint ilyet nem lehet megtenni a Kongresszus megkerülésével, és egyébként sem valószínű, hogy ilyen lépésre felhatalmazást adna az amerikai törvényhozás.

Az amerikai elnök egyébként nemcsak Merkelt "pécézte ki" magának a délelőtti kemény kirohanásai során, hanem a spanyol és a belga kormányfőt is. Az ő országuk GDP-arányos katonai kiadása ugyanis 1% alatti. Pedro Sanchez spanyol vezető szintén ígéretet tett, hogy 2024-re meglesz a 2%-os ráta.

A NATO-csúcstalálkozóról írt további cikkeink:

2018.07.12 11:46 Orbán: támogatjuk Trump követelését a katonai kiadások emelésére

2018.07.11 18:20 Trumpnak sikerült sokkolnia szövetségeseit - Nagyon erős javaslattal állt elő

2018.07.11 16:45 Trump egy igazi troll! - Nekiment Németországnak, de jóban van Merkellel

2018.07.11 16:34 Szijjártó a NATO-csúcson: növeljük a védelmi kiadásokat

2018.07.11 13:43 Merkel reagált Trump támadására

2018.07.11 10:48 Trump: Németország Oroszország foglya

Címlapkép forrása: AFP Fotó Emmanuel Dunand

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium