Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem!

2018. november 8. 09:01  english version   
nyomtatás
 
Októberben az előző év azonos időszakához képest 3,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. Ez alapján közel hat éve nem látott ütemben drágult az élet. A Portfolio által megkérdezett elemzők 3,7%-os árindexet vártak, így az adat kisebb meglepetést okozott.


A februári lokális mélypont óta folyamatosan gyorsul az infláció Magyarországon. Akkor még 1,9%-on állt az éves árindex, a legfrissebb adat szerint októberben viszont már 3,8%-os volt az éves drágulási ütem. Ez 0,2 százalékpontos gyorsulást jelentett szeptemberhez viszonyítva. Szeptemberhez képest - havi alapon - 0,5%-kal nőttek a fogyasztói árak.

Legutóbb 2012. decemberben láthattunk ennél magasabb éves inflációs számot.


A Portfolio által megkérdezett elemzők 3,7%-os áremelkedésre számítottak, vagyis a tényleges adat kisebb meglepetést okozott.

Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem!


A mögöttes árnyomást jobban megragadó éves maginflációs index értéke közben 2,4%-ról 2,6%-ra nőtt októberben, ami közel egyéves csúcs. Ez bár még mindig a Magyar Nemzeti Bank 3%-os célja alatt (és bőven a 2-4%-os toleranciasávon belül) van, és egyelőre nem utal túlzott árnyomásra a magyar gazdaságban, a mögöttes folyamatok lassú erősödésére utal. A rövid bázisú maginflációs mutató értéke kis mértékben emelkedett októberben, ez azonban elsősorban a szeptemberi és az októberi a dohányár-emelkedésnek volt betudható.

Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem!


Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az infláció gyorsulása elsősorban az üzemanyagok drágulásának, illetve a dohánytermékek áremelkedésének volt a következménye. Utóbbi esetében a szeptemberi jövedékiadó-emelés októberben is éreztette a hatását a havi bázisú fogyasztói árindex alakulásában.

Így nézett ki az októberi éves adat termékcsoportonkénti bontásban:

  • Az élelmiszerek ára 4,6%-kal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a liszté 7,6, a kenyéré 5,5%-kal magasabb, a cukoré 20,2%-kal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,1%-kal nőtt, ezen belül a dohányáruké 7,3%-kal.
  • A háztartási energia 1,3%-kal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,7, a tűzifa 9,5%-kal.
  • A járműüzemanyagokért 16,2%-kal kellett többet fizetni.

Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem!


Hogyan értékeljük a mai adatot?


A maginflációs mutató alapján továbbra sem beszélhetünk arról, hogy túlzott árnyomás lenne a magyar gazdaságban. Ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést, hogy reális feltételezés az a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy egy potenciálját meghaladó ütemben bővülő gazdaságban, ahol a bérek közel teljes foglalkoztatás és feszes munkaerőpiac mellett kétszámjegyű mértékben nőnek, a kamatok pedig rekord alacsony szinten vannak, nem kell-e tartani a gazdaság túlhevülésétől, ezáltal pedig az árak tovább gyorsuló emelkedésétől.

A fenti kérdés képezi az MNB hitelességi harcának alapját, a hazai monetáris politika alakulása és a forint árfolyama szempontjából pedig kulcsfontosságú, hogy milyen irányban haladnak majd a hazai inflációs folyamatok a következő hónapokban. Az MNB szeptemberi inflációs előrejelzésében októberre vonatkozóan 3,3%-os érték szerepel (ez 0,5 százalékponttal alacsonyabb a ma közölt adatnál), az utóbbi hónapokban pedig egyre nagyobb lett a szakadék a tényleges adatok és a jegybanki várakozás között, ami, ha ez a folyamat nem fordul meg rövidesen, kellemetlen helyzetbe hozhatja az MNB-t. (Az MNB szeptemberre várta a hazai infláció tetőzését 3,4%-on, ehhez képest eltérő pálya látszik kirajzolódni.)

A nagy hitelességi harc

Röviden összefoglalva az a harc lényege, hogy az MNB folyamatosan hangsúlyozza, miszerint - a tartósan gyengébb szinteken ragadt forinttól függetlenül -nincs veszélyben az inflációs cél elérése, ezért indokolt fenntartani laza monetáris politikáját, annak ellenére, hogy a jegybankok többsége már szigorít, vagy legalábbis folyamatosan a szigorítás irányába mozdul el. A piaci szereplők bizalma azonban megrendült abban, hogy az MNB helyesen jár el, amikor azt hangsúlyozza, hogy a hazai inflációs folyamatokat szem előtt tartva továbbra is indokolt az extrém laza monetáris politika megtartása. Részben ennek a bizalomvesztésnek volt a következménye, hogy a feszült feltörekvő piaci környezetben a forint július elején új történelmi mélypontra került, a hazai hozamok pedig nagyot emelkedtek az év eleji szintekhez képest.

2018.07.03 06:51 Vért izzad az MNB, hogy azt mutassa, nem érdekli a gyenge forint

Mivel az MNB és a befektetők harca, vagyis, hogy melyiküknek van igaza, még mindig nem dőlt el, fokozott piaci várakozás előzi meg az inflációs adatokat. A következő hónapokra ez különösen igaz, a decemberi inflációs jelentés pedig alkalmat adhat az MNB-nek arra, hogy üzenjen a piaci szereplőknek a monetáris politikai forgatókönyvének esetleges változásával kapcsolatban.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium