Kína szerint Trump kárt okoz a világnak, azonnali ellenlépésekről beszélnek

MTI, Portfolio
2018. július 11. 13:46    
nyomtatás
 
Peking "haladéktalanul" megteszi a szükséges ellenlépéseket, ha az Egyesült Államok úgy döntene, hogy további kínai termékekre ró ki büntetővámot - áll a kínai kereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett közleményében.


A bejelentés előzménye az volt, hogy az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatalának keddi közlése szerint az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni. Egyes források szerint erről majd valamikor augusztus vége után születhet végleges döntés.

Az amerikai kormányzat a múlt pénteken vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett és ugyanilyen értékű amerikai árura vetett ki pótvámot.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője a kínai válaszlépésre teendő ellenlépéssel indokolta a további tervezett védővámokat. Ahogyan fogalmazott: Kína "minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül" vetett ki 34 milliárd dollár értékű amerikai árura vámokat.

Szerdán a kínai kereskedelmi minisztérium közleményében úgy fogalmazott, hogy "elfogadhatatlan az amerikai tervezett intézkedés", és hogy Kína emiatt "határozott tiltakozását" fejezi ki. A minisztérium közlemény szerint "az újabb termékekre tervezett büntetővám kárt okoz Kínának, magának az Egyesült Államoknak és az egész világnak".

A kínai kereskedelmi minisztérium egyben felszólította a világközösséget arra, hogy közösen álljanak ki a szabadkereskedelem elve mellett.

A kereskedelmi minisztérium közleménye rámutatott arra is, hogy Peking "azonnal" panasszal él a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Az Egyesült Államok Donald Trump elnök tervei szerint 200 milliárd dollár értékű kínai termék 10 százalékos pótlólagos vámot tervez bevezetni. Az amerikai elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A Capital Economics londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adatai szerint az amerikai multinacionális vállalatok Kínában működő többségi tulajdonú érdekeltségeinek éves árbevétele a kínai piacon több mint 350 milliárd dollár, szinte megegyezik az Egyesült Államokkal lebonyolított kereskedelemben keletkezett kínai áruforgalmi többlettel.

A kínai kereskedelmi minisztérium kimutatása szerint a Kínában gyártott 34 milliárd dollár értékű, a múlt héten amerikai büntetővámmal sújtott termékből több mint 20 milliárd dollárnyit Kínában működő külföldi cégek, jórészt amerikai vállalatok állítanak elő.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium